Ξεκινά ο «Μεγάλος Αδελφός» της εφορίας

Ξεκινά ο «Μεγάλος Αδελφός» της εφορίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη πρεμιέρα σήμερα για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων που υπόσχεται ελέγχους εξπρές και αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής. Από το εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης των καταθέσεων και των εισοδημάτων, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, θα «περάσουν» περίπου 1,2 εκατ. ΑΦΜ που εμφανίζονται στα 65 cd που έχει το υπουργείο Οικονομικών, με τα αποτελέσματα να βγαίνουν σε διάστημα ακόμα και δύο ημερών.

Επί της ουσίας, το νέο σύστημα ξεκαθαρίζει τις πρωτογενείς εγγραφές, από τις επανακαταθέσεις και τα διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανανεώνονται και οι οποίες σε δεύτερη φάση θα συγκριθούν με τις υποβληθείσες φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υφίσταται θέμα απόκρυψης φορολογητέας ύλης. Σύμφωνα με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένου ελέγχου προσαύξησης περιουσίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές-χρήστες:

1. Τα πρωτογενή δεδομένα που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο το οποίο δημιουργήθηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

2. Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου για την περίοδο που ελέγχεται, ώστε όλα αυτά να μπουν σε μία αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών), με τον προσδιορισμό των πρωτογενών καταθέσεων για κάθε ελεγχόμενο, μέσω αυτοματοποιημένων ελεγκτικών εντολών, ώστε να φτάνουμε σε αυτά που έχουν φορολογικό ενδιαφέρον.

Αν και η πιλοτική λειτουργία ήταν απολύτως επιτυχημένη, ωστόσο, ελεγκτές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητά του, καθώς υποστηρίζουν ότι πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργήσουν διάφορες παράλληλες εφαρμογές του συστήματος taxis.

Ωστόσο, στο εξελιγμένο αυτό σύστημα, από το οποίο θα περάσουν και όλοι οι προγενέστεροι έλεγχοι που έγιναν από την εφορία, δεν μπορούν να επαναδιασταυρωθούν οι υποθέσεις που ήλεγξε με εισαγγελική εντολή η οικονομική αστυνομία. Δηλαδή, οι έλεγχοι στις κινήσεις λογαριασμών των ελεγχόμενων που έγιναν από την οικονομική αστυνομία, με το απαρχαιωμένο σύστημα, δεν μπορεί να κουμπώσουν στο νέο σύστημα της εφορίας. Οι υποθέσεις δηλαδή που έχουν παραδοθεί από την οικονομική αστυνομία στην εφορία, περιλαμβάνουν επανακαταθέσεις αυξάνοντας τα ποσά που καλούνται να δικαιολογήσουν οι ελεγχόμενοι σε αστρονομικά επίπεδα. Αντίθετα, το νέο σύστημα λειτουργεί όπως υποστηρίζει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπέρ του φορολογούμενου στις περιπτώσεις αμφιβολιών, εξαιρώντας χωρίς την παρέμβαση του χειριστή καταθέσεις οι οποίες δεν είναι σαφές εάν είναι πρωτογενείς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στα «σκαριά» είναι η δημιουργία ενός ακόμα (του τέταρτου) ελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος θα λειτουργεί υπό τη σκέπη και τις εντολές των οικονομικών εισαγγελέων. Μάλιστα, το νέο ελεγκτικό σώμα θα αριθμεί 200 ελεγκτές, οι οποίοι θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας τις εισαγγελικές παραγγελίες που μέχρι σήμερα διαβιβάζονταν στις εφορίες και στην οικονομική αστυνομία. Οπως αναφέρουν στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, η δημιουργία της νέας μονάδας συζητήθηκε στις συναντήσεις με τους πιστωτές της χώρας, οι οποίοι έδωσαν και το «πράσινο φως». Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι ότι εάν η νέα μονάδα θα έχει τη δυνατότητα βεβαίωσης φόρων και προστίμων ή εάν τα στοιχεία που προκύπτουν από τους διενεργούμενους ελέγχους θα αποστέλλονται στις εφορίες για βεβαίωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή