Προκαταρκτική για τα όπλα στο τζαμί

Προκαταρκτική για τα όπλα στο τζαμί

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή ο ιμάμης του χωριού Ηλιόπετρα στην Ξάνθη, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη με την κατηγορία ότι κατείχε παράνομα τρία όπλα και τριάντα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων. Δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και για την υπόθεση διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Από τα ευρήματά της θα εξαρτηθεί εάν εις βάρος του 47χρονου θα ασκηθεί δίωξη ή όχι.

Απολογούμενος, ο συλληφθείς αρνήθηκε ότι τα όπλα που κατασχέθηκαν είναι δικά του και υποστήριξε ότι το τέμενος είναι ανοικτό όλο το 24ωρο καθώς και ότι η πρόσβαση στους χώρους του είναι ελεύθερη. Σχετικά με το μονόκαννο φλόμπερ που βρέθηκε στο σπίτι του δήλωσε ότι το είχε αποκτήσει πριν από πολλά χρόνια όταν δεν απαιτείτο ειδική άδεια. Ο συνήγορος και ξάδελφος του ιμάμη, Κεχαγιά Αχμέτ Ιχσάν βγαίνοντας από το δικαστικό μέγαρο Ξάνθης χαρακτήρισε την υπόθεση «σκευωρία»: «Ως υπεράσπιση κάναμε το καθήκον μας, βοηθήσαμε τη Δικαιοσύνη να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αποδίδεται ένα αδίκημα σε ένα χώρο όπου δεν είναι καν στη σφαίρα κατοχής του κατηγορουμένου. Διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση διότι πράγματι η υπόθεση είναι τελείως ελλιπής. Η αστυνομία βρήκε τα αντικείμενα σε σημείο που είναι προσβάσιμο στον καθένα».

Ο συνήγορος του ιμάμη, που σημειωτέον ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, διέψευσε τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία, πίσω από την υπόθεση κρύβεται το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν. «Ο ιμάμης δεν έχει καμία σχέση με εξωθεσμικές καταστάσεις» δήλωσε ο συνήγορός του.

Τρεις μουφτείες

Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιό του θέτει τη λειτουργία των μουφτειών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με στόχο την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό τους. Για τους λόγους αυτούς, το υπουργείο στέλνει στη Θράκη επιτροπή, ώστε να καταγράψει την κατάσταση και να καταθέσει προτάσεις. Και αυτό διότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», έως τώρα παρουσιάζονται στρεβλώσεις στη λειτουργία των μουφτειών, με ορισμένους να μιλούν για έλλειψη κλίματος συνεργασίας με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς της Ελλάδος.

Ειδικότερα, στους τρεις νομούς της Θράκης υπάρχουν τρεις μουφτείες, σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο. Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Κώστα Γαβρόγλου ορίστηκε τετραμελής επιτροπή, αποτελούμενη από στελέχη του υπουργείου, με έργο «τη σύνταξη αναλυτικής και λεπτομερούς έκθεσης του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας τους των μουφτειών σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Διδυμότειχο, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και όλα όσα αφορούν τη διαδικασία άσκησης των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων των μουφτήδων και την κατάθεση πρότασης – μελέτης για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους».

Με βάση τη νομοθεσία, οι μουφτείες εκπροσωπούν το ισλάμ στην Ελλάδα, ανταποκρίνονται στις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων, μεριμνούν για τη λειτουργία των τεμενών, την κατάρτιση των θρησκευτικών λειτουργών και εφαρμόζουν το ισλαμικό δίκαιο στην περιοχή. Παράλληλα, το αξίωμα του μουφτή συνιστά ιερή αποστολή και συνεπώς χαίρει μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης. Οπως ορίζει η απόφαση Γαβρόγλου προς τις μουφτείες, όλοι είναι υποχρεωμένοι να θέτουν στη διάθεση της ομάδας εργασίας, «κάθε είδους αρχεία, πληροφορίες, βιβλία, έγγραφα και οικονομικά στοιχεία που τηρούνται στις μουφτείες, διασφαλίζοντας την προστασία οποιωνδήποτε προσωπικών δεδομένων εμπεριέχονται σε αυτά». Και αυτό διότι έως τώρα φέρεται να έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις μη συνεργασίας ανάμεσα στις μουφτείες, ενώ η έλλειψη αυστηρού πλαισίου οργάνωσής τους επιτρέπει σε εξωθεσμικά κέντρα να παρεμβαίνουν στα πεδία αρμοδιότητας των μουφτειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή