Πρωταθλητής μέσω πλέι οφ το 2018

Πρωταθλητής μέσω πλέι οφ το 2018

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο αποφάσεις, που λαμβάνονται για πρώτη φορά και στοχεύουν στην αναβάθμιση του πρωταθλήματος, έλαβε χθες το Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας. Η πρώτη αφορά τη μείωση των ομάδων από τη μεθεπόμενη σεζόν από 16 σε 14. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν οι ΠΑΕ Παναιτωλικός, Λεβαδειακός και Λάρισα. Η δεύτερη απόφαση αφορά τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ. Από το επόμενο πρωτάθλημα η ομάδα που θα τερματίζει πρώτη στη βαθμολογία θα μετέχει στα πλέι οφ, από τα οποία θα αναδεικνύεται ο πρωταθλητής. Σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα θα συμμετέχουν οι ομάδες που τερμάτισαν στις έξι πρώτες θέσεις της κανονικής περιόδου και θα παίρνουν μέρος με τους βαθμούς που έχουν συγκεντρώσει. Σε περίπτωση που είναι μεγάλη η βαθμολογική διαφορά της ομάδας που θα τερματίσει πρώτη στην κανονική σεζόν από αυτήν που θα τερματίσει δεύτερη (π.χ. 15 βαθμοί), τότε καθίσταται σαφές ότι το ενδιαφέρον των πλέι οφ, τουλάχιστον όσον αφορά τη θέση του πρωταθλητή, παύει να υπάρχει.

Για να υπάρξει μείωση των ομάδων κατά τη σεζόν 2018-19, από το επόμενο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας θα υποβιβαστούν απευθείας οι δύο τελευταίες ομάδες, ενώ αυτές που θα τερματίσουν στις θέσεις 13 και 14 θα δώσουν αγώνα μπαράζ με τον δεύτερο της Φούτμπολ Λιγκ για μία θέση στη μεγάλη επαγγελματική κατηγορία. Η ομάδα που θα τερματίσει στην πρώτη θέση της Φούτμπολ Λιγκ θα ανέβει απευθείας στη Σούπερ Λίγκα.

Παρότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του πρωταθλήματος πέρασε, η λήψη απόφασης για την αναδιανομή των εσόδων από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων προς όφελος των «μικρομεσαίων» ομάδων αναβλήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή οφείλεται στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, οι οποίοι έβαλαν μία σειρά ζητημάτων, προκειμένου να συναινέσουν. Ο Ολυμπιακός έθεσε το θέμα ελέγχου των μετοχικών συνθέσεων των ΠΑΕ και επιβολής ποινών στις ομάδες που έχουν πρόσωπα που σχετίζονται με στοιχηματικές εταιρείες και δημιουργούν προφανές ασυμβίβαστο, για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας και για εικονική μετοχική σύνθεση ΠΑΕ, «φωτογραφίζοντας» την ΑΕΚ.

Ο Παναθηναϊκός από την αρχή δεν δείχνει θετικός στην αναδιανομή των εσόδων, την οποία συνδυάζει με ουσιαστικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο. Ειπώθηκε για παράδειγμα ότι δεν μπορεί να δίνονται χρήματα σε ομάδες που δεν θα τα χρησιμοποιήσουν για τη βελτίωση του «προϊόντος» και τις υποδομές. Επίσης ζητήθηκε η αναδιανομή να συνδυαστεί με οικονομικό έλεγχο των ΠΑΕ και των χρημάτων που θα δοθούν, καθώς και με θεσμοθέτηση ποσοστού από το στοίχημα για τις ΠΑΕ, που θα προβλεφθεί στον νέο αθλητικό νόμο.

Αποφασίστηκε οι προτάσεις των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού να συγκεντρωθούν και να συζητηθούν στο επόμενο Δ.Σ.

Η πρόταση της Σούπερ Λίγκας για την αναδιανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά έχει ως εξής: Το 40% να κατανέμεται ισομερώς. Το 30% να κατανέμεται με βάση την αγωνιστική επίδοση. Το άλλο 30%, που αντιστοιχούσε στην εμπορικότητα των ΠΑΕ, να μειωθεί σε 13% και το υπόλοιπο 17% να κατανέμεται με βάση καθορισμένα μπόνους (π.χ. καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα).

Διαφορετικές ήταν οι αντιδράσεις των ΠΑΕ μετά τη λήξη του Δ.Σ. Ο μεγαλομέτοχος της Ξάνθης, Χρ. Πανόπουλος, έκανε λόγο για «μπάχαλο» επειδή δεν ελήφθη απόφαση για την αναδιανομή των τηλεοπτικών. «Συνεχίζουμε να έχουμε ένα τεράστιο ερωτηματικό για την επόμενη μέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να παίξει ρόλο και η πολιτεία προκειμένου να προφυλάξει το ποδόσφαιρο», τόνισε. Ο μεγαλομέτοχος του Παναιτωλικού, Φ. Κωστούλας, είπε ότι η αναδιάρθρωση θα έπρεπε να συνδυαστεί με αύξηση των εσόδων από τη NOVA. «Δεν βρίσκω ότι ήταν τόσο σοβαρή αυτή η αλλαγή, όσο την παρουσίαζαν οι άλλοι για να σώσει το ποδόσφαιρο», υποστήριξε. Ο πρόεδρος του Αστέρα, Γ. Μποροβήλος, είπε: «Το επόμενο πρωτάθλημα αναμένεται να αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Τι ζητεί η Λίγκα από την ΕΠΟ

Tην αύξηση εκπροσώπησης στην Εκτελεστική Επιτροπή και στη Γ.Σ. της ΕΠΟ, καθώς και μία σειρά οικονομικών διευθετήσεων και αναπροσαρμογών διεκδικεί η Σούπερ Λίγκα. Τα θέματα αυτά τέθηκαν από την πλευρά του συνεταιρισμού στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης ανάμεσα στην ομοσπονδία (Δρόσος – Μπάρτζης) και στον συνεταιρισμό (Στράτος, Β. Γκαγκάτσης, Οικονομάκης, Μποροβήλος).

Χθες, η Σούπερ Λίγκα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε ομόφωνα να αιτηθεί στην ΕΠΟ τα ακόλουθα:

– Να επανέλθει η Α΄ Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών στη δικαιοδοσία της Σούπερ Λίγκας.

– Να καταργηθεί το παράβολο επικύρωσης επαγγελματικών συμβολαίων ποδοσφαιριστών.

– Να τροποποιηθεί η αναλογία διανομής των πειθαρχικών προστίμων από 60%-40%, σε 25%-75%.

– Να πραγματοποιηθεί συμψηφισμός οφειλής ΕΠΟ προς ΠΑΕ από το Solidarity της UEFA, με οφειλές της Σούπερ Λίγκας για αμοιβές διαιτησίας. Οσον αφορά το θέμα της εκπροσώπησης στα όργανα της ΕΠΟ, οι εκπρόσωποι της Λίγκας ζητούν αύξηση της εκπροσώπησης στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ από 10% σε 36% και στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ από τέσσερα μέλη σε πέντε μέλη, παράλληλα με τη μείωση των μελών της Ε.Ε. της ΕΠΟ από 21 σε 15 και την ταυτόχρονη μείωση των μελών που προέρχονται από τις Ενώσεις από 15 σε 9. Η πλευρά της ΕΠΟ υποστήριξε ότι η εκπροσώπηση της Λίγκας θα πρέπει να αυξηθεί, χωρίς να διαταραχθούν σε μεγάλο βαθμό οι ισορροπίες με τις Ενώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή