Αύξηση κερδών 25,3% για την Εθνική Πανγαία το 2016

Αύξηση κερδών 25,3% για την Εθνική Πανγαία το 2016

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση της τάξεως του 25,3% σημείωσαν τα κέρδη της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ κατά το 2016, καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, ανήλθαν σε 53,5 εκατ. έναντι κερδών 42,7 εκατ. κατά το 2015. Ανοδικά κινήθηκε και ο κύκλος εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 115,4 εκατ. ευρώ, έναντι 111 εκατ. το 2015, μια αύξηση της τάξεως του 4,1% που προέκυψε ως αποτέλεσμα της προσθήκης νέων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης βελτιώθηκαν πέρυσι και ως αποτέλεσμα της μείωσης των ζημιών από την αποτίμηση των ακινήτων στην εύλογη αξία, που το 2016 διαμορφώθηκαν σε 18 εκατ., από 23 εκατ. το 2015. Χωρίς να υπολογίζεται η αναπροσαρμογή στην εύλογη αξία, τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 12,4% σε 99,5 εκατ.

Η εταιρεία αναμένει την περαιτέρω άνοδο του τζίρου και των κερδών κατά το τρέχον έτος, καθώς ήδη κινείται στην αγορά για νέες επενδύσεις. Μία εξ αυτών αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς εβδομάδες και αφορά την ολοκλήρωση της απόκτησης ακινήτων στη Λεμεσό της Κύπρου, αντί συνολικού τιμήματος 24 εκατ. Τα ακίνητα (γραφεία και σούπερ μάρκετ) πρόκειται να μισθωθούν από την αλυσίδα Chris Cash & Carry, συμφερόντων του ομίλου Σκλαβενίτη για τα προσεχή 25 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια του 2016, η Εθνική Πανγαία προχώρησε στην απόκτηση ακινήτων συνολικής αξίας 36 εκατ., εκ των οποίων τα 21,5 εκατ. αφορούσαν την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων (κυρίως καταστημάτων και γραφείων) στην Ιταλία. Στην Ελλάδα αποκτήθηκαν, μεταξύ άλλων, καταστήματα σε Αθήνα, Πάτρα και Χανιά, ενώ στο τέλος του έτους αποκτήθηκαν και δύο ακίνητα στην Πάτρα, με στόχο να μετατραπούν σε φοιτητικές κατοικίες και ξενοδοχείο αντίστοιχα. Συνολικά, ο όμιλος έχει δαπανήσει περί τα 600 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων την τελευταία τετραετία. Πλέον το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείται από 333 ακίνητα, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 900.000 τ.μ., ενώ στο εξωτερικό, η εταιρεία διαθέτει 14 ακίνητα στην Ιταλία και δύο στη Ρουμανία. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου προσεγγίζει το 1,5 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή