Προστασία από πιστωτές ζήτησε η αμερικανική μονάδα της Toshiba

Προστασία από πιστωτές ζήτησε η αμερικανική μονάδα της Toshiba

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική μονάδα πυρηνικής ενέργειας Westinghouse, θυγατρική του ιαπωνικού κολοσσού Toshiba, υπέβαλε χθες αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, τρεις μήνες μετά τις οικονομικές ζημίες που επέφερε η μονάδα στην εταιρεία. Μέσω της υπαγωγής της θυγατρικής της Toshiba στο άρθρο 11, η εταιρεία υποβάλλει αίτημα για προστασία από τους πιστωτές της, προκειμένου να διαπραγματευθεί ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των χρεών της. Επίσης, η υποβολή της εταιρείας σε καθεστώς προστασίας και ειδικής μεταχείρισης θα μπορούσε να ωθήσει την Toshiba σε πώληση ακόμη και του πλειοψηφικού ποσοστού της αμερικανικής μονάδας, που ασχολείται με την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων. Η αμερικανική μονάδα παρουσίασε μέχρι και τον Δεκέμβριο υποχρεώσεις που ανέρχονται στα 9,8 δισ δολ, ενώ η ιαπωνική εταιρεία είχε νωρίτερα εκτιμήσει ότι οι απομειώσεις θα φθάσουν τα 6,3 δισ. δολ.

Οι ζημίες οφείλονται σε υπερβάσεις κόστους που ανέλαβε η θυγατρική της Toshiba στις ΗΠΑ. Η υπαγωγή της θυγατρικής εταιρείας σε καθεστώς πτώχευσης έρχεται να κλονίσει για άλλη μία φορά την Toshiba, δύο χρόνια μετά την εμπλοκή της σε σκάνδαλο παραποίησης των οικονομικών της στοιχείων. Υπό αυτές τις συνθήκες, τον Δεκέμβριο του 2015 οι ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές είχαν επιβάλει πρόστιμο 7,4 δισ. γιεν. Στον απόηχο, όμως, του νέου οικονομικού σκανδάλου που ταλανίζει για μία ακόμη φορά την Toshiba, η εταιρεία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα πουλήσει τις κερδοφόρες γι’ αυτήν δραστηριότητες κατασκευής μικροτσίπ, προκειμένου να καλύψει τις ζημίες που έχουν εμφανιστεί στον προϋπολογισμό της. Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας Σατόσι Τσουνακάβα, «η εταιρεία μας κατέληξε ότι η υπαγωγή της μονάδας στο άρθρο 11 κρίνεται απαραίτητη για την αναδιαμόρφωση της Westinghouse».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή