Κίνα και ΗΠΑ, οι δύο βασικοί εμπορικοί εταίροι της Ε.Ε.

Κίνα και ΗΠΑ, οι δύο βασικοί εμπορικοί εταίροι της Ε.Ε.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ και η Κίνα ήταν οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Ε.Ε. για το 2016, ενώ η πλειονότητα των εξαγωγών των κρατών-μελών της Ε.Ε είχε προορισμό τη Γερμανία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat, έπειτα από μια σημαντική υποχώρηση του μεριδίου των ΗΠΑ στο συνολικό εμπόριο (εξαγωγές και εισαγωγές) έως και το 2011, το 2014 αυτό άρχισε να αυξάνεται, για να φθάσει το 2016 στο 17,7%. Το μερίδιο της Κίνας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2000, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί από το 5,5% στο 14,9% το 2016. Εν συνεχεία ακολουθεί η Ελβετία, το ποσοστό της οποίας έχει παραμείνει σχετικά αμετάβλητο από το 2000, με το μερίδιό της φέτος να αγγίζει το 7,6%. Ακολουθούν η Ρωσία με 5,5%, η Τουρκία με μερίδιο 4,2% και η Ιαπωνία με μερίδιο 3,6%. Συνεπώς, στο συνολικό εμπόριο οι ΗΠΑ συνιστούν τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο, με 610 δισ. ευρώ, και ακολουθεί η Κίνα, με 515 δισ ευρώ. Το 2016, ο μηχανολογικός και μεταφορικός εξοπλισμός, τα τυποποιημένα και χημικά προϊόντα αποτελούν βασικές κατηγορίες προϊόντων, στο πλαίσιο των εμπορικών συναλλαγών της Ε.Ε. με τα υπόλοιπα κράτη.

Σε σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. βασικός εμπορικός εταίρος σε επίπεδο εξαγωγών ήταν για το 2016 ένα άλλο μέλος της Ε.Ε. Σε αυτές τις χώρες δεν συγκαταλέγονται, ωστόσο, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Λιθουανία, των οποίων βασικός εταίρος στις εξαγωγές είναι οι ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 16 από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. (σε αυτές περιλαμβάνεται και η Βρετανία) εξάγουν προϊόντα και αγαθά στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή