Στον ΣΥΡΙΖΑ η επερχόμενη συμφωνία

Στον ΣΥΡΙΖΑ η επερχόμενη συμφωνία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group θα καταδείξει εάν ήταν δικαιολογημένη η διάχυτη, χθες, αίσθηση ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς είναι πολύ κοντά. Από κυβερνητικής πλευράς έσπευσαν να αντιδράσουν σε σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, με την Αθήνα να επιμένει στη γραμμή ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο προγραμματισμός για τις επόμενες ημέρες συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα συζητηθεί και θα αξιολογηθεί το συνολικό πλαίσιο της συμφωνίας, ενισχύει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση και το κόμμα έχουν περάσει ήδη στο επόμενο στάδιο, σε αυτό της διαχείρισης και απόσβεσης των κραδασμών του δύσκολου συμβιβασμού και της υποχώρησής τους σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν «κόκκινες γραμμές». Στην προσπάθεια αυτή και στην ανάγκη να εξασφαλισθεί ότι πριν η συμφωνία φθάσει στη Βουλή προς ψήφιση θα έχουν εξουδετερωθεί οι όποιες εστίες αντίθεσης σε κόμμα, κυβέρνηση και Κοινοβουλευτική Ομάδα, σημειολογικά αποκτά ιδιαίτερη σημασία η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη ότι, ανεξαρτήτως των προσωπικών ενστάσεών του για το θέμα της ΔΕΗ, θα συνταχθεί με τις συλλογικές αποφάσεις και δεν θα διαφοροποιηθεί με την ψήφο του στη Βουλή. Βεβαίως, η εν λόγω τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών φαντάζει μάλλον αντιφατική με την εκτίμησή του για το τι ακριβώς επιχειρείται στη ΔΕΗ, η οποία είναι κάθε άλλο παρά τιμητική για τη συμφωνία που η κυβέρνηση θα αποδεχθεί, όταν μάλιστα από πλευράς κυβερνητικής ηγεσίας επαναλαμβάνεται μονότονα ότι η σκληρή διαπραγμάτευση θα φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε χθες, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι ως αποτέλεσμα της συμφωνίας η ΔΕΗ θα πωληθεί όσο όσο, καταγγέλλοντας στελέχη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών ότι λειτουργούν σαν «βαποράκια συμφερόντων».

Πάντως, η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εσωτερικών, η οποία ήρθε σε συνέχεια επικοινωνίας του με τον πρωθυπουργό μετά το μήνυμα του Μαξίμου ότι «κανείς δεν είναι περισσότερο αριστερός από τον κ. Τσίπρα», ουσιαστικά σηματοδοτεί την υποστολή της σημαίας των αντιδράσεων στο δύσκολο θέμα της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση επικεντρώνει, πλέον, την προσοχή της στην τελική μορφή που θα λάβει η συμφωνία για τα εργασιακά. Εκεί επενδύει περισσότερο για την οικοδόμηση ικανοποιητικού αντίβαρου στις υποχωρήσεις της στα άλλα ζητήματα. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε χθες να προεξοφλήσει (Star) ότι υπάρχει πιθανότητα τα νέα στα εργασιακά «να είναι τόσο θετικά, που η κυβέρνηση θα χαρεί να τα νομοθετήσει».

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, στόχος παραμένει η επικύρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο έκτακτο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα. Θα ακολουθήσει η νομοθέτηση κάποιων από τα προαπαιτούμενα που αφορούν τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ, παράλληλα, θα «τρέχει» η διαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο, τα μέτρα για μετά το 2019, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και για το χρέος.

Πάντως, με αφορμή και την πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση και οι βουλευτές της για την ψήφιση των νέων μέτρων, δείχνει να ενισχύεται η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα και την οικοδόμηση ευρύτερου πολιτικού μετώπου, που σταδιακά εξελίσσεται σε όρο πολιτικής επιβίωσης για την Κουμουνδούρου. Ο πρόεδρος τη Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ουσιαστικά απευθύνθηκε προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για αναδιαμόρφωση ενός πολιτικού αντινεοφιλελεύθερου μετώπου με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων, αντίστοιχων με αυτές που στην Ευρώπη συγκλίνουν. Βεβαίως, ο κ. Βούτσης «μπόλιασε» αυτή την προοπτική «και με συνεργασίες που δοκιμάζονται σε συνθήκες διακυβέρνησης μέσα από το ευρύ αντιμνημονιακό ρεύμα», εντάσσοντας, προφανώς, σε αυτό το μέτωπο και τους ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή