«Ναι» Αράβων για συμβιβασμό με το Ισραήλ

«Ναι» Αράβων για συμβιβασμό με το Ισραήλ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή τους να προβούν σε έναν ιστορικό συμβιβασμό με το Ισραήλ, εφόσον το τελευταίο αποχωρήσει από τις περιοχές που κατέλαβε κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, διακήρυξαν οι ηγέτες των αραβικών χωρών στη λήξη της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου την Τετάρτη στο Αμμάν. Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, διάβασε το σχετικό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο οι αραβικές χώρες θα στηρίξουν τη διενέργεια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ μόνο εφόσον διασφαλιστεί η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Το ανακοινωθέν, το οποίο παρουσιάζει μία σπάνια εικόνα ενότητας των αραβικών χωρών, απευθυνόταν κατά κύριο λόγο στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το προσεχές διάστημα θα έχει συναντήσεις στον Λευκό Οίκο με τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας. Την προηγούμενη μέρα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως η φετινή σύνοδος πρέπει να δώσει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κόσμο για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων», τονίζοντας πως είναι πεπεισμένος για την πλήρη στήριξη των παλαιστινιακών θέσεων από τους αξιωματούχους των 21 χωρών που πήραν μέρος στη σύνοδο. Κατά την παραμονή του στο Αμμάν, ο Αμπάς συναντήθηκε με τον διεθνή απεσταλμένο του Τραμπ, Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες κινείται μεταξύ Δυτικής Οχθης, Ισραήλ και Ιορδανίας, για να αξιολογήσει τις συνθήκες για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων Ισραήλ -Παλαιστινίων, έπειτα από ένα χρόνο στασιμότητας. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το ζήτημα του ισραηλινού εποικισμού στα εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με τον Αμπάς να δηλώνει πως περιμένει το αποτέλεσμα των σχετικών διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ με το Ισραήλ, τονίζοντας πως έδωσε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις της αμερικανικής πλευράς. Τέλος, παρότι θεωρούσε ότι θα περιθωριοποιηθεί από τον Τραμπ, ο Αμπάς έχει δεχθεί πρόσκληση από τον τελευταίο στον Λευκό Οίκο, με την επίσκεψή του να αναμένεται να λάβει χώρα στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή