Κλίμα ευφορίας στον ευρωσκεπτικιστικό Τύπο της Βρετανίας

Κλίμα ευφορίας στον ευρωσκεπτικιστικό Τύπο της Βρετανίας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Freedom» (ελευθερία) με παχιά μαύρα γράμματα. Ο χθεσινός τίτλος του βρετανικού ταμπλόιντ Daily Mail ήταν ενδεικτικός του κλίματος ευφορίας που πυροδότησε στον ευρωσκεπτικιστικό Τύπο η υποβολή του αιτήματος αποχώρησης από την Ε.Ε. Εφημερίδες που επί δεκαετίες έβγαζαν καθημερινά χολή κατά των Βρυξελλών, αποδίδοντας στην Ε.Ε. ευθύνες για κάθε στραβό, εμφανίστηκαν χθες δικαιωμένες.

Οι σαμπάνιες που άνοιξε ο Νάιτζελ Φάρατζ και όσοι έχουν απομείνει στο αλληλοσπαρασσόμενο UKIP χθες στις Βρυξέλλες πάγωναν επί χρόνια στα ψυγεία των εφημερίδων. Τα βρετανικά ταμπλόιντ έδωσαν αέρα στα πανιά μιας πτέρυγας των Συντηρητικών που αναγνώρισε στον ευρωσκεπτικισμό μια δίοδο επαφής με ένα εκλογικό σώμα δυσαρεστημένο από τις πολιτικές που οι ίδιοι προωθούσαν. Το κύμα αυτό μεγάλωσε την απήχηση του UKIP, καθιστώντας μια γραφική φυσιογνωμία του βρετανικού πολιτικού περιθωρίου σε ρυθμιστή των τεκταινομένων στην Ε.Ε.

«Dover and Οut» ήταν ο τίτλος της Sun, λογοπαίγνιο με το βρετανικό λιμάνι στις όχθες της Μάγχης και τη φράση «τέλος και έξω». Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, η φράση εμφανιζόταν ως γκράφιτι στα περίφημα λευκά βράχια της βρετανικής ακτής, ενώ το σύντομο κείμενο έκανε λόγο για «την πιο μνημειώδη ημέρα στη σύγχρονη Ιστορία της Βρετανίας».

Το ερώτημα που δεν χώρεσε ανάμεσα στις θριαμβολογίες είναι τι θα απογίνουν τώρα τα έντυπα αυτά χωρίς βαρβάρους. Ποιος θα είναι ο στόχος, πού θα κατευθύνουν τη λαϊκή αγανάκτηση τώρα που οι «γραφειοκράτες των Βρυξελλών» θα πάψουν να έχουν δικαιοδοσία στα βρετανικά νησιά; Αρκούν ως στόχοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ή πρέπει σύντομα να ανακαλυφθεί κάτι καινούργιο;

Ενα βήμα στο άγνωστο

Από την άλλη πλευρά, οι εφημερίδες που είχαν αντιταχθεί στο Brexit κυκλοφόρησαν χθες με πρωτοσέλιδα που αποτύπωναν τη βαρύτητα της ιστορικής στιγμής. Ο Guardian μετέτρεψε την πρώτη σελίδα της σε παζλ της Ευρώπης, από το οποίο είχε ξεκολλήσει η Βρετανία. «Σήμερα», έγραφε ο τίτλος που είχε στριμωχθεί στο άχαρο κενό, «η Βρετανία κάνει ένα βήμα στο άγνωστο». Για τους Financial Times, η έμφαση δεν ήταν στη διαμάχη της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά στην έναρξη μιας διαδικασίας που μπορεί να καταλήξει σε συναινετική λύση. «Η Μέι υπογράφει την ιστορική επιστολή για το Brexit και ανοίγει τον δρόμο για έναν συμβιβασμό», ανέφερε η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ο τόνος της πρωθυπουργού στο θέμα του ρόλου του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και του λογαριασμού των 60 δισ. ευρώ που ζητά η Ε.Ε. ήταν «πιο ήπιος».

Εντελώς διαφορετική ήταν η προσέγγιση της γερμανικής Die Welt, που τοποθέτησε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό σε μια χάρτινη βαρκούλα στα χρώματα της βρετανικής σημαίας να χαιρετά την ώρα που πίσω της δύει ο ήλιος. Οι αναγνώστες καταλαβαίνουν ότι σε λίγο θα νυχτώσει και η Βρετανία θα βρεθεί μόνη της μεσοπέλαγα με βάρκα την ελπίδα.

Αντιθέτως, το πρωτοσέλιδο σχόλιο της FAZ καταπιανόταν με το κόστος του Brexit για τη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι έτσι αυξάνεται το ειδικό βάρος των χωρών που ζητούν αναδιανομή και αμοιβαιοποίηση των χρεών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η Γερμανία μπορεί να αποδειχθεί ο βασικός χαμένος του Brexit», ήταν το συμπέρασμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή