Ο εξωδικαστικός μπορεί να γίνει ένας νέος νόμος Κατσέλη, λένε οι τράπεζες

Ο εξωδικαστικός μπορεί να γίνει ένας νέος νόμος Κατσέλη, λένε οι τράπεζες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ζητεί η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να μετατραπεί σε καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές, τότε ο εξωδικαστικός θα τορπιλίσει την προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων, κάτι που εάν συμβεί, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού συστήματος.

Η ΕΕΤ, με επιστολή της στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ζητεί αλλαγές προειδοποιώντας ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που απειλούν να υπονομεύσουν την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου νόμου και να εντείνουν την αντίσταση των συστημικών κακοπληρωτών. Παράλληλα, η Χαρίκλεια Απαλαγάκη, γενική γραμματέας της ΕΕΤ, με άρθρο της στην «Κ» (28/3/17), προειδοποίησε ότι έχουν παρεισφρήσει στο νομοσχέδιο ορισμένες διατάξεις που εάν παραμείνουν, θα καταστήσουν τον νόμο ακόμη ένα εργαλείο καθυστερήσεων, με τελικό αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «ακόμη ένα δίχτυ προστασίας στους στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Στο άρθρο-παρέμβαση της κ. Απαλαγάκη, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον νόμο Κατσέλη και τις επιπτώσεις του στο τραπεζικό σύστημα. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι ο νόμος Κατσέλη αποτέλεσε δυναμίτη στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος, ενθάρρυνε την κουλτούρα αθέτησης και οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή δανειοληπτών που ενώ μπορούσαν δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους.

«Το ενδεχόμενο να λειτουργήσει σε πρώτο στάδιο όχι με ηλεκτρονικά μέσα, αλλά με έγχαρτη μορφή, το σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, με το επιχείρημα ότι κατά την έναρξη ισχύος του νόμου δεν θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα, προδιαγράφει την αποτυχία του νόμου από την πρώτη ημέρα ισχύος του», προειδοποιούν οι τράπεζες.

Πέντε αλλαγές

Για να μη μετατραπεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός σε εργαλείο κακοπληρωτών, η ΕΕΤ ζητεί πέντε κρίσιμες αλλαγές στο νομοσχέδιο: τον περιορισμό αποκλειστικά και μόνο σε εμπορικές οφειλές (στο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον μηχανισμό και οφειλών από στεγαστικά δάνεια κ.ά.), τον καθορισμό του ελάχιστου ορίου υπαγωγής στις διατάξεις συνολικών οφειλών τουλάχιστον 50.000 ευρώ, τη θέσπιση αντικειμενικών και τεχνικά αποδεκτών κριτηρίων, τα οποία θα μπορούσαν να θεμελιώσουν την ποινική ευθύνη όσων φυσικών προσώπων έχουν ανάμειξη στη ρύθμιση, την έναρξη ισχύος και εφαρμογής του νόμου μόνο όταν θα ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα υποδοχής αιτήσεων και δικαιολογητικών, και την κατάργηση κάθε δικαστικής διαδικασίας για την επικύρωση του πρακτικού του εξώδικου συμβιβασμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή