Οι γιατροί ζητούν 400 εκατ. ευρώ για ανασφάλιστους

Οι γιατροί ζητούν 400 εκατ. ευρώ για ανασφάλιστους

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτη κρατική επιχορήγηση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η επιπλέον δαπάνη των νοσοκομείων του ΕΣΥ για την περίθαλψη των ανασφάλιστων Ελλήνων, των μεταναστών και των προσφύγων, ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας.

Σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, το 2016 νοσηλεύθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία 204.000 ανασφάλιστοι Ελληνες και αλλοδαποί, όλων των κατηγοριών. «Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, κάθε νοσηλεία στοιχίζει κατά μέσον όρο 1.950 ευρώ. Συνεπώς τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να λάβουν έκτακτη επιχορήγηση τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 προβλέφθηκαν 1,265 εκατ. ευρώ για τους ανασφάλιστους και για το 2017, ένα εκατομμύριο ευρώ», επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δαπάνη για την περίθαλψη Ελλήνων και αλλοδαπών ανασφάλιστων, καθώς και ασθενών με βιβλιάριο απορίας, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Μόνο στα νοσοκομεία της Αθήνας (1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής) κόστισε πέρυσι 57,2 εκατ. ευρώ. Η αντίστοιχη δαπάνη το 2015 ήταν στα 51 εκατ. ευρώ, το 2014 στα 47,5 εκατ. ευρώ και το 2013 στα 41,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η χρηματοδότηση των μονάδων του ΕΣΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό παραμένει και εφέτος στα ίδια με το 2016 χαμηλά επίπεδα, με το υπουργείο Υγείας να «προσδοκά» επιπλέον πόρους προς τα νοσοκομεία από τον ΕΟΠΥΥ. Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, εφέτος αναμένεται να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία, ύψους 500-600 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Ομως, όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία, δεδομένου ότι ο νεοσύστατος ελλειμματικός ΕΦΚΑ δεν μπορεί να τον χρηματοδοτήσει.

«Για να μη μείνουν κενά λόγια οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων και το αυξανόμενο κύμα μεταναστών, πρέπει η κρατική επιχορήγηση να είναι άμεση και επαρκής», αναφέρει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς και καταλήγει: «Είμαστε αλληλέγγυοι και θα είμαστε πάντα στους ανασφάλιστους, όπως σθεναρά αγωνιζόμαστε για τη δωρεάν υγεία όλων των κατοίκων αυτής της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή