«Ουσιαστική συμμετοχή ασθενών στις αποφάσεις για την υγεία»

«Ουσιαστική συμμετοχή ασθενών στις αποφάσεις για την υγεία»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη μεγαλύτερης και πιο ουσιαστικής συμμετοχής των ασθενών στη λήψη αποφάσεων πολιτικής υγείας προκρίνουν οι ειδικοί, με αφορμή την απονομή των φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, «η αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων πολιτικής υγείας προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής συμμετοχής των ασθενών, μέσω των οργανωμένων συλλόγων τους, είναι σήμερα αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Αυτό διότι, υπό το καθεστώς των ασφυκτικών προϋπολογισμών οι οποίοι έχουν καθιερωθεί στο σύστημα υγείας, είναι πλέον αναγκαίο να τεθούν προτεραιότητες στην κατανομή των πόρων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών».

Στην εκδήλωση των φετινών Prix Galien θα απονεμηθεί βραβείο σε έναν Σύλλογο Ασθενών, από τους 32 που συμμετείχαν στη σχετική διαδικασία αξιολόγησης. Ειδικό βραβείο θα απονεμηθεί τιμής ένεκεν στον ερευνητή – βιολόγο, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ακαδημαϊκό, δρ Γεώργιο Κόλλια, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα απονείμει ανθρωπιστικό βραβείο στην Ελληνίδα ευεργέτιδα Αλίκη Περρωτή για τη σπουδαία συνεισφορά της στον χώρο της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ιατρικής στην Ελλάδα και διεθνώς. Στο βασικό «διαγωνιστικό» μέρος συμμετέχουν 21 φαρμακευτικά σκευάσματα και διαγνωστικά εργαλεία που ξεχώρισαν με την καινοτομία τους. «Ο κλάδος της υγείας βρίσκεται και θα βρίσκεται, για τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια, στην αιχμή των επιστημονικών και τεχνολογικών ανακαλύψεων, προμηνύοντας ακόμη πιο εντυπωσιακά άλματα στην αντιμετώπιση ή και την ίαση ασθενειών που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανίκητες», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Πασχάλης Αποστολίδης, και πρόσθεσε ότι «η έρευνα και η ανάπτυξη στην υγεία περιγράφουν τον δρόμο που πρέπει να υιοθετήσουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση που βιώνουμε τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή