Πληθωρισμός 40% και 1,5 εκατομμύριο φτωχοί στην Αργεντινή

Πληθωρισμός 40% και 1,5 εκατομμύριο φτωχοί στην Αργεντινή

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες διαδηλωτές κατακλύζουν τους δρόμους του Μπουένος Αϊρες, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική που ακολουθεί ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι. Σε αυτές τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ομάδες ακτιβιστών και συνδικαλιστών. Στις 6 Απριλίου, οι κινητοποιήσεις τους θα κλιμακωθούν, λόγω της γενικής απεργίας που κηρύχθηκε με βασικό αίτημα την αύξηση μισθών.

Απ’ ό,τι φαίνεται, τον τελευταίο καιρό η υπομονή των πολιτών της Αργεντινής έχει εξαντληθεί, εξαιτίας της φρενήρους πορείας του πληθωρισμού, ο οποίος πλέον υπερβαίνει το 40%. Λόγω αυτής της κατάστασης, 1,5 εκατ. πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Παρότι ο κ. Μάκρι είχε κερδίσει τη στήριξη μεγάλου μέρους των πολιτών –ειδικά μετά τη διακυβέρνηση της χώρας από την πρώην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, που οδήγησε την οικονομία της Αργεντινής στα πρόθυρα της κατάρρευσης– η δημοτικότητά του μειώθηκε απότομα κατά 10 μονάδες τον Φεβρουάριο. Αυτό οφείλεται στην αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα βασικά προβλήματα της χώρας.

Μεταξύ άλλων είναι η αποτυχημένη προσπάθεια διαπραγμάτευσης του αργεντίνικου χρέους – η εταιρεία του πατέρα του κ. Μάκρι κατηγορείται για ευνοϊκή μεταχείριση. Σύμφωνα με τον Αλεχάντρο Κάτερμπεργκ, διευθυντή της εταιρείας δημοσκοπήσεων Poliarquia, «η πραγματική ερώτηση είναι αν τα ποσοστά της δημοτικότητας του Μαουρίτσιο Μάκρι θα συνεχίζουν να ακολουθούν πτωτική πορεία». Ανησυχία, όμως, προκαλεί στην κυβέρνηση και το γεγονός ότι ο κ. Μάκρι δεν είναι αποδεκτός στην πιο γνωστή και συνάμα πιο φτωχή περιοχή του Μπουένος Αϊρες.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα εταιρεία δημοσκοπήσεων, η δημοτικότητα της προκατόχου του κ. Μάκρι, Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, στην ίδια περιοχή υπερβαίνει κατά 10 μονάδες τη δημοτικότητα του νυν προέδρου της Αργεντινής. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Poliarquia, παρά τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν διάφορες κοινωνικές ομάδες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο κ. Μάκρι παραμένει σταθερός στο 47%. Με αφορμή τις αντιπολιτευτικές διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της πόλης, ο συγγραφέας Φερνάντο Ιγκλέσιας, που υποστηρίζει τον νυν πρόεδρο της Αργεντινής, ομολογεί πως αυτή είναι η πιο δύσκολη στιγμή για τον πρόεδρο της Αργεντινής. Ο κ. Ιγκλέσιας δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη χρήματα στο πορτοφόλι τους, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να επωφελείται από αυτήν την κατάσταση, κηρύσσοντας απεργίες και διαδηλώνοντας στους δρόμους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή