Ο γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτιέρες έφτασε στη χώρα για να εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Γκουτιέρες έφτασε στη χώρα για να εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες έφτασε σήμερα στο Ιράκ για να εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα, ενώ χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» την προστασία των παγιδευμένων αμάχων εξαιτίας των μαχών κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη.

«Μόλις έφτασα στο Ιράκ για να εξετάσω την ανθρωπιστική κατάσταση επί του πεδίου. Η προστασία των αμάχων θα πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα», ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Γκουτιέρες, που έφτασε στο Ιράκ από την Ιορδανία όπου συμμετείχε στην ετήσια σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, αναμένεται να συναντηθεί με υψηλόβαθμους Ιρακινούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο ιρακινός στρατός, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο μια μεγάλη επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης. Το ανατολικό τμήμα της πόλης ανακαταλήφθηκε τον Ιανουάριο, έπειτα από τρεις μήνες μαχών.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου ο ιρακινός στρατός προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό του το δυτικό τμήμα της Μοσούλης, γεγονός που θα του επιτρέψει να ελέγχει πλήρως το τελευταίο μεγάλο προπύργιο του ΙΚ στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 600.000 άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στο δυτικό τμήμα της Μοσούλης, εκ των οποίων 400.000 στην παλιά πόλη.

Όπως αναφέρουν τα επίσημα ιρακινά στοιχεία, περισσότεροι από 200.000 άμαχοι έχουν φύγει από τη δυτική Μοσούλη για να γλιτώσουν από τις μάχες μετά την έναρξη της επιχείρησης του στρατού.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ) 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή