ΚΟΣΜΟΣ

Τετ-α-τετ της Μέρκελ με τον Σουλτς

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Μάρτιν Σουλτς, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, πέρασε το κατώφλι της καγκελαρίας για να συμμετάσχει ως νέος πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις των εταίρων του μεγάλου συνασπισμού με σκοπό να συμφωνηθεί το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Και μάλιστα κάθησε για πολλή ώρα στο πλευρό της Άγγελα Μέρκελ στο ίδιο μακρύ οβάλ τραπέζι με τους υπουργούς της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού.

Στην πραγματικότητα ο Σουλτς ήθελε να αποφύγει τον «συγχρωτισμό» με την καγκελάριο. Εξ άλλου αυτό ήταν και ένα από τα μεγάλα του προεκλογικά προσόντα και το μυστικό της δημοφιλίας του: το ότι αν και σοσιαλδημοκράτης, οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν τον ταυτίζουν με τον μεγάλο συνασπισμό. Γι’ αυτό και η εμφάνιση στο πλευρό της καγκελαρίου θα μπορούσε να χαλάσει αυτή την εικόνα.

Μετά το εντυπωσιακό 100% των ψήφων κατά την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου το κόμματος, είχε εξαγγείλει σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη ότι δεν θα συμμετείχε στη συνεδρίαση, αλλά θα πήγαινε σε εκδήλωση του SPD. Ακολούθησαν αντιδράσεις τόσο από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα -που τον κατηγόρησε ως αρνητή των καθηκόντων του- όσο και από το χριστιανοκοινωνικό που τον αποκάλεσε «Σουλτς των πάρτι». Τέσσερις ημέρες αργότερα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Στη συνεδρίαση δεν φάνηκε σε καμιά στιγμή ότι Μέρκελ και Σουλτς είναι αντίπαλοι σε μια από τις πιο κρίσιμες για την καγκελάριο εκλογική μάχη. Η «χημεία» τους λέγεται ότι είναι καλή, υπάρχει αλληλοεκτίμηση και έχουν περάσει μαζί ολονύκτιες διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Δεν υπήρξαν “συμπλοκές”, τραυματισμοί, ούτε καν αμυχές», περιγράφουν την κατάσταση όσοι κάθησαν στο οβάλ τραπέζι. Το κλίμα ήταν καλό, οι συζητήσεις ουσιαστικές και οι συμμετέχοντες εργάστηκαν συγκεντρωμένα μέχρι τα χαράματα. Επί του περιεχομένου βέβαια κανείς εταίρος δεν χαρίστηκε στον άλλο. Έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, λίγο μετά το θρίαμβο της CDU στο κρατίδιο του Ζάαρ και πριν από τις τοπικές εκλογές-βαρόμετρο σε Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία δεν υπάρχει χώρος για μεγάλους συμβιβασμούς.

Έτσι συμφωνήθηκε ένα μίνιμουμ νομοθετικού έργου, όπως π.χ. η απαγόρευση γάμου ανηλίκων. Σε θέματα όμως που άπτονται της κοινωνικής δικαιοσύνης, προεκλογικό μότο του SPD, όπως σύνταξη αλληλεγγύης ή μείωση των μισθών των μάνατζερ, δεν υπήρξε συμφωνία. Μέρκελ και Σουλτς αφήνουν και μερικά «όπλα» για τον προεκλογικό αγώνα που αναμένεται σκληρός. Εξ άλλου κανείς δεν θα ήθελε επανάληψη του ίδιου πολιτικού σκηνικού, τον Σουλτς στον πλευρό της Μέρκελ ως εταίρο ενός μεγάλου συνασπισμού.

Πηγή: Deutsche Welle

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ