Ανησυχία ΣΕΒ για ελληνικές εξαγωγές λόγω Brexit

Ανησυχία ΣΕΒ για ελληνικές εξαγωγές λόγω Brexit

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος της Ευρώπης, μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. για τη διαμόρφωση της εξόδου με ομαλό και εποικοδομητικό τρόπο. Χθες εκφράστηκε η πρώτη κοινή αντίδραση της BusinessEurope (Ενωση Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών) και του ΣΕΒ, στην οποία επισημαίνονται οι αβεβαιότητες που προκαλεί η απόφαση αποχώρησης, καθώς σημαντικό κομμάτι των θέσεων εργασίας στην Ε,Ε. και στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται από τις εξαγωγές και την παραγωγική αλυσίδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την 7η θέση στους εξαγωγικούς προορισμούς της Ελλάδος (1 δισ. το 2016), και σε αυτό το πλαίσιο, και όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, η συμφωνία πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων σε μια παραδοσιακή εξαγωγική αγορά, η απώλεια της οποίας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε τομείς όπως τα βιομηχανικά προϊόντα, τα χημικά και τα τρόφιμα.

Στις παλαιότερες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς η αποζημίωση για τους κατόχους μηνιαίων καρτών ήταν επιστροφή 1 ευρώ για κάθε μέρα απεργίας. Στις πρόσφατες τρεις 24ωρες απεργίες (μία τον Φεβρουάριο και δύο τον Μάρτιο) τα στελέχη του ΟΟΣΑ σκαρφίστηκαν να δώσουν αποζημίωση 0,50 ευρώ τον Φεβρουάριο, λόγω του ότι ο μήνας είχε λιγότερες μέρες. Για τις δύο απεργιακές κινητοποιήσεις του Μαρτίου θα επιστραφεί 1,5 ευρώ. Ετσι, τα στελέχη του οργανισμού κατάφεραν να εξοικονομήσουν συνολικά 1 ευρώ και για τους δύο μήνες εις βάρος όσων ευλαβικά πληρώνουν κάθε μήνα την κάρτα τους. Εννοείται ότι δεν θα σας επιστραφεί το 1,5 ευρώ, αν δεν έχετε κρατήσει τα κουπόνια Φεβρουαρίου – Μαρτίου.

Σχεδόν όλοι υπέγραψαν

Πάνω από το 90% των πρακτόρων ΟΠΑΠ υπέγραψε τις νέες συμβάσεις που πρότεινε ο ΟΠΑΠ. Μια νέα εποχή αρχίζει, αφού το επίγειο δίκτυο του ΟΠΑΠ περνάει στη φάση λειτουργίας με καθαρά εμπορικο-οικονομικά κριτήρια. Μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν ασαφές, καθώς οι άδειες στα πρακτορεία δίδονταν με υπουργικές αποφάσεις και κάπου εκεί συγχεόταν ο ρόλος του δικαιοπαρόχου (franchisοr) και του δικαιοδόχου (franchisee). Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ διέλυσε άλλο έναν μύθο της ελληνικής πραγματικότητας. Οπως στις μεγάλες ΔΕΚΟ οι συνδικαλιστές ασκούσαν τη διοίκηση, έτσι και εδώ οι συνδικαλιστές υπαγόρευαν τους όρους συνεργασίας μεταξύ δικαιοπαρόχου – δικαιοδόχου.

Παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο

Είναι γνωστό ότι η τρόικα ζητεί σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση να αναλάβει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος, καθώς θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να πετύχουν οι στόχοι του. Ελα, όμως, που η κυβέρνηση είναι κατά της «ιδιοκτησίας». Αυτού του προγράμματος, τουλάχιστον. Με το δεδομένο αυτό βρέθηκαν αντιμέτωπα τα στελέχη του υπερταμείου, τα οποία έκπληκτα άκουσαν από κυβερνητικά χείλη τις προηγούμενες μέρες ότι «σας βάλαμε εκεί για να κάνετε αυτά που εμείς δεν μπορούμε»! Οχι και πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα, θα έλεγε κανείς, για να ξεκινήσουν τα νέα τους καθήκοντα οι τεχνοκράτες.

Αντιδράσεις για υπαγωγή ΔΕΘ στο υπερταμείο

Την αντίδραση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) έχει προκαλέσει η υπαγωγή της ΔΕΘ-Helexpo στην εταιρεία Ελληνικές Δημόσιες Συμμετοχές (ΕΔΗΣ), γνωστή περισσότερο ως υπερταμείο. Ο ΣΒΒΕ απέστειλε σχετική επιστολή χθες προς τους κ. Τσακαλώτο και Σκουρλέτη, καθώς και προς την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, ζητώντας να αναθεωρηθούν οι όποιες αποφάσεις αφορούν την υπαγωγή της ΔΕΘ-Helexpo στην ΕΔΗΣ. Βασικό επιχείρημα του ΣΒΒΕ είναι ότι η ένταξη του εν λόγω φορέα στο υπερταμείο θα δημιουργούσε αβεβαιότητα και αδράνεια τόσο στην αγορά όσο και στους εργαζομένους της, χωρίς κάποιο ουσιαστικό όφελος για Δημόσιο. Ακόμα και το ακίνητο της ΔΕΘ-Helexpo, που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος, θέτει πολλούς περιορισμούς σε έναν δυνητικό επενδυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή