Μέλισσα Κίκιζας ABEE Τροφίμων: Με το βλέμμα στην παραγωγή

Μέλισσα Κίκιζας ABEE Τροφίμων: Με το βλέμμα στην παραγωγή

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

• Είμαι υπερήφανη που εργάζομαι σε αυτή την εταιρεία, την οποία αισθάνομαι ειλικρινά σπίτι μου.

• Ο τρόπος που η διοίκηση συμπαρίσταται στα προσωπικά προβλήματα των εργαζομένων. Κατανοεί τα προβλήματα και δίνει πίστωση χρόνου σε όποιον την χρειάζεται.

• Η εταιρεία μας προσέφερε εθελοντική βοήθεια σε ίδρυμα με παιδιά. Συμμετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι και το κλίμα ήταν πολύ φιλικό και ομαδικό. Καθαρίσαμε όλο τον περιβάλλοντα χώρο του ιδρύματος, βάψαμε τους φράχτες, φυτέψαμε στον λαχανόκηπο που δημιουργήσαμε. Στο τέλος φάγαμε όλοι μαζί με τα παιδιά και το προσωπικό του ιδρύματος.

Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ γεννήθηκε το 1947 από το όραμα του Αλέξανδρου Κίκιζα να δημιουργήσει μια βιομηχανία τροφίμων η οποία να αναδεικνύει τις πρώτες ύλες του τόπου μας, μετατρέποντάς τες σε προϊόντα υψηλής ποιότητας. Σήμερα, η εταιρεία απορροφά ετησίως 100.000 τόνους από τα άριστης ποιότητας τοπικά σιτάρια. Το καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου και μακαρονοποιείου στη Λάρισα παράγει ετησίως περισσότερους από 52.000 τόνους ζυμαρικών και η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία, καταφέρνοντας παράλληλα να διατηρήσει τον δανεισμό της μηδενικό. Οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν το 20% του τζίρου της και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως.

Κάποιες από τις παροχές της:

Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, η ΜΕΛΙΣΣΑ έχει κρατήσει σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων της χωρίς να προχωρήσει σε απολύσεις ή σε μειώσεις αποδοχών. Αντιθέτως για τα τρία τελευταία συναπτά έτη (2015-2016-2017) δόθηκαν αυξήσεις, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 όλο το προσωπικό της ΜΕΛΙΣΣΑ πήρε και επιπλέον bonus τον μισό μισθό του. Η εταιρεία έχει θεσμοθετήσει 12 υποτροφίες που δίνονται μετά από διαδικασία κλήρωσης σε παιδιά εργαζομένων και οι οποίες καλύπτουν μέρος των διδάκτρων για μάθηση ξένων γλωσσών. Από το 2015 δίνονται βραβεία €300 στα παιδιά των εργαζομένων που είτε μπήκαν στο Πανεπιστήμιο είτε πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις σε κάποιο άθλημα. Η εταιρεία προσφέρει ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό ως δώρο γάμου, στη γέννηση παιδιών η εταιρεία προσφέρει χρηστικά δώρα, Χριστούγεννα και Πάσχα δίνονται σε συσκευασίες πουγκιών τα προϊόντα που έχουν λανσαριστεί πρόσφατα στην αγορά και κάθε δύο μήνες προσφέρονται σε όλους δωρεάν ζυμαρικά της επιλογής τους. 

Δράσεις και ενέργειες που ξεχωρίζουν:

Το 2015 ήταν το έτος-αφετηρία για την οργάνωση εταιρικών εθελοντικών δράσεων. Η εταιρεία προχώρησε στον καθαρισμό 10 πάρκων στη Λάρισα και σε εργασίες συντήρησης και καθαριότητας στη Στέγη Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά «Ο Καλός Ποιμήν». Το 2016 πραγματοποιήθηκαν τρεις εξίσου σημαντικές δράσεις, η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του «Ιδρύματος Χατζηκώνστα» στην Αθήνα, η δημιουργία χώρου πρασίνου στην περιοχή της Γιάννουλης στη Λάρισα, με τη φύτευση 300 δέντρων, αλλά και η «προσφορά αγάπης» στο Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών προγραμμάτων που έχει εκπονήσει η ΜΕΛΙΣΣΑ, το 2016 προσέφερε συνολικά 40.000 κιλά ζυμαρικά σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη.

Ακαδημία σίτου:

Η εταιρεία, θέλοντας να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τη διασφάλιση και τη βελτίωση της ποιότητας της πρώτης ύλης της, προχώρησε στην ίδρυση της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΣΙΤΟΥ. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα γύρω από την καλλιέργεια του σιταριού που απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους αγρότες οι οποίοι ενδιαφέρονται να εκσυγχρονίσουν το επάγγελμά τους. Σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και το Κολέγιο Περρωτής, διεξάγει δωρεάν ετήσια θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα σε ομάδα αγροτών. Στο τέλος του προγράμματος, ένας από αυτούς κερδίζει υποτροφία για ετήσιες σπουδές στη Γεωργική Σχολή.

«Οι άνθρωποί της είναι το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο»

«Για τη ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ, οι άνθρωποί της είναι το σημαντικότερο περιουσιακό της στοιχείο». Αυτό πίστευε ο ιδρυτής της εταιρείας μας, Αλέξανδρος Κίκιζας, όταν πρωτοπορούσε το 1948 οδηγώντας ο ίδιος το φορτηγό της εταιρείας για να πάει το προσωπικό για μπάνιο στα τότε πεντακάθαρα νερά του Σκαραμαγκά κι έδινε επιπλέον bonus για να μοιραστεί με τους εργαζομένους τις καλές επιδόσεις της εταιρείας. Σήμερα, 3 γενιές μετά, ακολουθούμε τις αξίες που όρισε ο ιδρυτής μας φροντίζοντας για ένα ανθρώπινο, ευέλικτο, παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον που σέβεται και ακούει τους εργαζομένους, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Προσπαθούμε συνεχώς να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα δίκαιο και ανταποδοτικό σύστημα που ανταμείβει τους εργαζομένους για το έργο τους και την προσήλωση στους στόχους της εταιρείας. Πιστεύοντας στην αξία της διαρκούς επιμόρφωσης, δημιουργούμε κάθε χρόνο ένα ετήσιο πλάνο εκπαιδεύσεων προκειμένου να ενισχύουμε τις γνώσεις τους. Βελτιώνοντας τις προσωπικές τους ικανότητες, προσαρμόζονται ευκολότερα στα νέα δεδομένα της κάθε εποχής, πράγμα που επιτρέπει στην εταιρεία μας να προοδεύει και να καινοτομεί συνεχώς. Η ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ετήσια bonus, οι δράσεις εθελοντισμού και η αμεσότητα πρόσβασης σε όλα τα στελέχη της διοίκησης είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά μιας οικογενειακής επιχείρησης όπως η δική μας, που μας ξεχωρίζουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε με γνώμονα τον άνθρωπο, και κυρίως τους εργαζομένους μας, ακολουθώντας έτσι τις αξίες που καθόρισε ο ιδρυτής μας.

Αλέξανδρος Κίκιζας

Μέλισσα Κίκιζας ABEE Τροφίμων: Με το βλέμμα στην παραγωγή-1

Διευθύνων σύμβουλος

Εταιρία

Μέλισσα Κίκιζας ABEE Τροφίμων

Κατάταξη στη λίστα

10 (50-250 εργαζόμενοι)

Αριθμός αστεριών

 

Αξιοπιστία

7

Σεβασμός

8

Δικαιοσύνη

8

Περηφάνια

9

Συντροφικότητα

8

Με τι ασχολείται η συγκεκριμένη επιχείρηση?

Παραγωγή και Εμπορία Ειδών Διατροφής

Συνολικός αριθμός εργαζομένων (πλήρους και μερικής απασχόλησης)

218

Τζίρος (2015)

62.200.000 Ευρώ Έσοδα Ομίλου

Ποσοστό αποχωρήσεων προσωπικού

0%

Αναλογία ανδρών – γυναικών (πλήρους απασχόλησης)

154/62

Συνολικός αριθμός ωρών ανά έτος αφιερωμένων στην εκπαίδευση κάθε εργαζόμενου

36

Ποσοστό γυναικών σε διευθυντικές θέσεις

19.35%

Παροχή Ιδιωτικής Ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους

Μέλισσα Κίκιζας ABEE Τροφίμων: Με το βλέμμα στην παραγωγή-2

Παροχή Ιδιωτικού Συνταξιοδοτικού Προγράμματος για όλους τους εργαζόμενους

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή