Ανάλυση: Οταν η επικοινωνία εκδικείται ή η περίπτωση Μπαλαούρα

Ανάλυση: Οταν η επικοινωνία εκδικείται ή η περίπτωση Μπαλαούρα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρούσα κυβέρνηση έχει ίσως διακριθεί περισσότερο για την παραγωγή επικοινωνίας παρά για την παραγωγή πολιτικής. Είναι κοινός τόπος ότι από το επιτελείο της κυβερνητικής ηγεσίας οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, οι όποιες κινήσεις γίνονται, έχουν ως κριτήριο (και) την επικοινωνιακή διαχείριση της εκάστοτε πολιτικής συγκυρίας.

Κάπως έτσι, τον περασμένο Δεκέμβριο προέκυψε η χορήγηση «13ης σύνταξης στους πλέον αδύναμους» σε όσους συνταξιούχους λαμβάνονται λιγότερα από 800 ευρώ μηνιαίως.

Η κυβέρνηση αναζητούσε ένα επικοινωνιακό αντίβαρο στην ήδη από τότε διαφαινόμενη δυσκολία να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και οι ιθύνοντες ξέθαψαν από το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» την συγκεκριμένη προεκλογική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα. Η εν λόγω παροχή συγκέντρωνε πολλά πλεονεκτήματα: αφορούσε μία συμπαγή ομάδα του πληθυσμού και κατ´ επέκταση των ψηφοφόρων, μπορούσε να προβληθεί ως αντιστάθμισμα τις περικοπές του ΕΚΑΣ, που έπληξαν την κυβέρνηση, περιόριζε τις διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις άλλων κοινωνικών ομάδων για το περίσσευμα, δεδομένης της ευαισθησίας έναντι των χαμηλοσυνταξιούχων. Και, βεβαίως, εμπεριείχε ένα πολύ ισχυρό επικοινωνιακό μήνυμα: η κυβέρνηση έστρεψε την προσοχή της, μόλις δόθηκε ο ελάχιστος δημοσιονομικός χώρος, σε κάποιους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Κάπως έτσι, 3,5 μήνες μετά, πληροφορηθήκαμε ότι ο Μάκης Μπαλαούρας έλαβε το επίδομα του χαμηλοσυνταξιούχου.

Ο ίδιος ο βουλευτής έδωσε εξηγήσεις, αναφέρθηκε σε αδυναμίες του συστήματος και έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν κράτησε τα χρήματα. Βεβαίως, ούτε τα επέστρεψε, όπως θα έπρεπε εφόσον δεν τα δικαιούταν. Επιπλέον, ο κ. Μπαλαούρας δεν έπραξε το – κατά πολλούς- αυτονόητο. Ως κυβερνητικός βουλευτής δεν ευαισθητοποιήθηκε ότι αυτό που συνέβη στον ίδιο, να λάβει ένα επίδομα το οποίο δεν δικαιούται και το οποίο, προφανώς, στερήθηκε κάποιος άλλος που το είχε ανάγκη, πιθανότατα συνέβη και με άλλους. Δεν φρόντισε, κατ´ επέκταση, να ενημερώσει τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, που εκπόνησαν το σχέδιο χορήγησης του επιδόματος, ότι το σχέδιο αυτό «μπάζει», έχει ατέλειες και αδικίες, ούτε δημοσιοποίησε την περίπτωσή του, ώστε να γίνουν αρμοδίως διορθωτικές παρεμβάσεις.

Η κυβέρνηση χορήγησε το ένα λόγω επίδομα βάζοντας τον πήχη στα 800 ευρώ, χωρίς άλλο κριτήριο. Αν άρχιζαν οι παραμετροποιήσεις και οι εξαιρέσεις, η παροχή θα έχανε την επικοινωνιακή δυναμική του συνθήματος «ενισχύθηκαν όλοι όσοι λαμβάνουν χαμηλή σύνταξη».

Για να υπηρετηθεί το σύνθημα, προέκυψαν αδικίες και στρεβλώσεις. Κάπως έτσι, φθάσαμε στα σημερινά σχόλια ότι "η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους για να πάρει επίδομα ο Μπαλαούρας". Μπορεί να είναι άδικο, μπορεί να είναι ισοπεδωτικό, αλλά η κυβέρνηση μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα από όλους την ευκολία της γενίκευσης. Όπως και ότι η επικοινωνία και η επικοινωνιακή διαχείριση εκδικούνται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή