Προς «διαζύγιο» η ΝΔ με τον Πέτρο Τατούλη;

Προς «διαζύγιο» η ΝΔ με τον Πέτρο Τατούλη;

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς «διαζύγιο» φαίνεται πως οδηγείται η σχέση του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, με το κόμμα που τον ανέδειξε πολιτικά και διετέλεσε στέλεχος, βουλευτής και υπουργός του. Αυτό συμπεραίνεται από το γεγονός πως δέκα βουλευτές της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση  προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η ερώτηση έχει έντονο αντιπολιτευτικό χαρακτήρα και κριτικό πνεύμα προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επερωτώντες βουλευτές, ενώ στις περισσότερες Περιφέρειες της Χώρας έχουν σημειωθεί βήματα προόδου για την διαχείριση των απορριμμάτων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι «ουραγός» στο συγκεκριμένο ζήτημα, αδυνατώντας να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Ο ίδιος αυστηρός τόνος συνεχίζεται και σε άλλα σημεία της ερώτησης. Χαρακτηριστικό πως γίνεται λόγος για την πρόσφατη απένταξη του σχεδίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, κάτι που όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές «οδηγεί πάλι σε αδιέξοδο με ορατό να επανέλθουν καταστάσεις του παρελθόντο». 

Το κείμενο ταυτόχρονα αναζητά ευθύνες και στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «ευθύνες πρέπει όμως να αναζητήσουμε και στην Κυβέρνηση, που δεν υιοθέτησε εξ αρχής μία σαφή θέση σχετικά με το θέμα της ΣΔΙΤ για την Πελοπόννησο δημιουργώντας επιπλέον καθυστερήσεις και σύγχυση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παλινδρομώντας μεταξύ ιδεολογικών αγκυλώσεων και φοβικών συνδρόμων, πολέμησε και ως αντιπολίτευση αλλά και στην πρώτη Κυβερνητική του θητεία τις ΣΔΙΤ μπλοκάροντας έργα 300 περίπου εκατομμυρίων ευρώ».

Οι υπογράφοντες βουλευτές τονίζουν παράλληλα τις πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία «χάραξε μια ξεκάθαρη στρατηγική που ευνόησε της Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».

Αυτό που δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής είναι πως την ερώτηση την υπογράφουν όλοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές της Πελοποννήσου, ακόμη κι αυτοί που υπάγονται στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, μαζί με τους τομεάρχες Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Μάκη Βορίδη και τον Γιώργο Γεωργαντά, ενώ στα ονόματα των υπογραφόντων ξεχωρίζει αυτό του Αντώνη Σαμαρά, δίνοντας το στίγμα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ο προερχόμενος από την κεντροδεξιά, Πέτρος Τατούλης, έκοψε πρώτος το νήμα, η ΝΔ του κ. Σαμαρά τον είχε στηρίξει, ενώ τώρα επιλέγει να υπογράψει μία ερώτηση που αναφέρεται στην διοίκηση που ασκεί.

Η πραγματικότητα αυτή ερμηνεύεται και ως άρση της εμπιστοσύνης του πρώην πρωθυπουργού προς τον περιφερειάρχη, ενώ το γεγονός πως την ερώτηση την υπογράφουν όλοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές Πελοποννήσου, μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες, ίσως σημαίνει και την άρση εν γένει της εμπιστοσύνης του κόμματος προς τον κ. Τατούλη. 

Αυτό αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς η συζήτηση εν όψει των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, για τυχόν υποψηφιότητες και χρίσματα, έστω δειλά – δειλά έχει ξεκινήσει σε όλα τα κομματικά επιτελεία.

Την ερώτηση υπογράφουν συνολικά οι εξής βουλευτές: Κ. Βλάσσης, Αντώνης Σαμαράς, Αθ. Δαβάκης, Χρ. Δήμας, Γιάννης Ανδριανός, Αν. Κατσανιώτης, Μάκης Βορίδης, Ιάσων Φωτήλας, Κ. Τζαβάρας και Γ. Γεωργαντάς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή