To Propeller Club βράβευσε τον μελετητή του ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος Γ. Φουστάνο

To Propeller Club βράβευσε τον μελετητή του ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος Γ. Φουστάνο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι από τους ανθρώπους που έχει συμβάλει αποφασιστικά στις γνώσεις μας για το έπος της ελληνικής ναυτιλίας. Και η πρόσφατη βράβευσή του για το σύνολο του έργου του από το Propeller Club του Πειραιά, είναι μια σπουδαία αναγνώριση της προσφοράς του, η οποία συνεχίζεται και βαθαίνει χρόνο με τον χρόνο. Ο Γιώργος Φουστάνος, δημιουργός του διαδικτυακού μουσείου Greek Shipping Miracle, έχει καταφέρει να κάνει προσβάσιμο στο ευρύ κοινό έναν καλά οργανωμένο πλούτο αρχειακού υλικού για τη διαχρονική διαδρομή και τα επιτεύγματα των συμπατριωτών μας στον κρίσιμο αυτόν τομέα. Μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα αλλά και από τις πολλές κομψές εκδόσεις και εκθέσεις, είναι ο πρωτεργάτης της προβολής του ελληνικού ναυτιλιακού θαύματος, εντός και εκτός συνόρων. Σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία επικρατεί συχνά η παραπληροφόρηση ή ο διαστρεβλωτικός φθόνος, ο Γ. Φουστάνος φροντίζει με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο να βάζει τα πράγματα στην ορθή τους θέση, αντιμετωπίζοντας τη ναυτιλία ως αυτό που πραγματικά είναι: ένα μοναδικό εθνικό κεφάλαιο, το καλύτερο κάτοπτρο για να δούμε πως οι Ελληνες έχουν τη δυνατότητα από το μηδέν να φτάσουν σε μια αξιοζήλευτη θέση στον κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο ότι καταπιάστηκε με αυτό το θέμα. Ορισμένες πτυχές του τις ξέρει πραγματικά από πρώτο χέρι. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στις φλέβες του τρέχει θαλασσινό νερό: Είναι από τους ελάχιστους Ελληνες που μπορεί να καυχηθεί ότι οι τέσσερις προπαππούδες του είχαν ενεργό συμμετοχή στην ατμήρη ναυτιλία, πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ατμοπλοΐα Φουστάνου υπήρξε ένας από τους 50 συνολικά ακτοπλοϊκούς οικογενειακούς ομίλους που εξυπηρέτησαν μεταπολεμικά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας μέχρι την εποχή που η λειτουργία του κλάδου διαφοροποιήθηκε ριζικά με την εμπλοκή του στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Ομως και η οικογένεια της μητέρας του –οι περίφημοι Βαλμάδες από την Ανδρο και τη Σύρο– ήταν ονομαστοί καραβοκύρηδες.

Εκείνος σπούδασε ναυπηγός στην Αγγλία πριν εργαστεί στην οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση, αρχικά ως επιθεωρητής μηχανικός και στη συνέχεια ως τεχνικός διευθυντής της. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έγινε συνιδιοκτήτης της Seastar Navigation και εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όπου διετέλεσε ενεργό μέλος για 15 χρόνια. Θα περίμενε κανείς ότι η ρότα του στον ναυτικό χάρτη ήταν προδιαγεγραμμένη. Ομως, ξαφνιάζοντας τους πάντες άρχισε από τη δεκαετία του ’90 να αφιερώνει τον χρόνο και την ενέργειά του στη μελέτη της ναυτιλιακής ιστορίας. Η απόφαση αυτή ξάφνιασε ή και δυσαρέστησε κάποιους από τους οικείους του. Εκείνος, συνειδητοποιημένος από την αρχή πως επιτελεί ένα λειτούργημα και όχι μια απλή ασχολία, στρώθηκε στη δουλειά και έκτοτε δεν έχει σηκώσει το κεφάλι από την επίπονη μελέτη αρχειακών εγγράφων. Η πορεία του στον εφοπλισμό τον βοήθησε. Διέθετε τόσο την πρακτική εμπειρία όσο και τον κύκλο των ανθρώπων, ώστε να συμπληρώσει το «αφήγημα» με αυτοψίες, συνεντεύξεις και εξιστορήσεις από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Κάποιοι εξ αυτών δεν είναι πια εν ζωή.

Το τιμητικό βραβείο παρέδωσε στον Γιώργο Φουστάνο ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Propeller Club of the United States Γιώργος Ξηραδάκης, ενώ μεγάλο μέρος του εφοπλιστικού κόσμου έδωσε το «παρών». Ανάμεσα στους παρισταμένους ήταν και ο γιος του, Μιχαήλ Φουστάνος, που θα συνεχίσει το έργο του πατέρα του στο Greek Shipping Miracle, το οποίο έχει εμπλουτιστεί και με ένα κεφάλαιο που αφορά τη διεθνή ναυτιλία ώστε να αυξήσει την εμβέλειά του στο παγκόσμιο κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή