Παραμένουν οι διαφορές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Παραμένουν οι διαφορές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το εγκάρδιο κλίμα στις σημερινές επαφές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαξ Τίλλερσον με τους εκπρόσωπους της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, τα αγκάθια και τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας παραμένουν επί τάπητος. Πρώτες πληροφορίες από τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές δείχνουν ότι οι δυο πλευρές εξακολουθούν να έχουν διαφορετικές απόψεις σε πολλά ζητήματα.

Η αμερικανική πλευρά επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μεταδίδοντας το μήνυμα ότι με μια πρώτη επίσκεψη του κ. Τίλλερσον στην Άγκυρα δεν πρόκειται να βρεθούν αυτομάτως και άμεσα λύσεις για όλα τα προβλήματα. Απεναντίας, το καλό κλίμα στην τουρκική πρωτεύουσα δείχνει ότι οι δυο πλευρές έχουν διάθεση για διάλογο και συζήτηση γύρω από γεφυρωτικές προτάσεις.

Κουρδικό και Κρίση Συρίας

Οι τουρκικές πηγές τονίζουν ότι παρά τα καθησυχαστικά μηνύματα της αμερικανικής πλευράς, σε μια σειρά ζητημάτων, οι δυο πλευρές εξακολουθούν να προβάλλουν αντιμαχόμενες θέσεις, μια πραγματικότητα που έρχεται στο προσκήνιο για μια ακόμη σήμερα. Στο ζήτημα της Συρίας και στο Κουρδικό Πρόβλημα, οι ΗΠΑ επιμένουν για την σημασία τους διαλόγου και της συνεργασίας με τους Κούρδους. Η Άγκυρα απορρίπτει αυτή την θέση και εξακολουθεί να αναφέρεται στην κουρδική πλευρά με τον χαρακτηριστικό όρο «τρομοκρατική οργάνωση».

 

Σε αυτό το πεδίο ιδιαίτερη σημασία φέρει το μήνυμα που μεταβιβάστηκε δια του Προέδρου της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον. Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε στον κ. Τίλλερσον ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την Ουάσιγκτον για να επιλέξει ανάμεσα σε μια «τρομοκρατική οργάνωση» και σε έναν σύμμαχο, για την διεξαγωγή της επιχείρησης της απελευθέρωσης της Ράκα.

Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές πηγές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η Άγκυρα ανακοίνωσε τον τερματισμό της Επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη λίγες ώρες πριν την άφιξη του Τίλλερσον στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τις πηγές μας, με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα στέλνει στον Ντόναλτ Τραμπ το μήνυμα ότι είναι έτοιμη για έναν νέο, εποικοδομητικό διάλογο στην Συρία.

Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και οι επαφές του Τίλλερσον

Στην Άγκυρα, ο κ. Τίλλερσον συναντά τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Ο ίδιος συνοδεύεται από στενούς συνεργάτες που φέρουν μαζί τους φακέλους που αφορούν σημαντικά ζητήματα. Στα πλαίσια των επαφών του κ. Τίλλερσον με την τουρκική πλευρά, τα ελληνοτουρκικά έρχονται με συνοπτικό τρόπο στο προσκήνιο. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί είναι το Κυπριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή