Οι Βρυξέλλες ευελπιστούν σε περισσότερα οφέλη λόγω του Brexit μετά την προσέλκυση της Lloyd’s

Οι Βρυξέλλες ευελπιστούν σε περισσότερα οφέλη λόγω του Brexit μετά την προσέλκυση της Lloyd’s

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρυξέλες ελπίζουν να προσελκύσουν κι άλλους χρηματοοικονομικούς παίκτες αφού έπεισαν την Lloyd's of London, τη μεγαλύτερη παγκόσμιως εξειδικευμένη ασφαλιστική αγορά, να καταστήσει την πόλη ευρωπαϊκό της κόμβο στη μετά-Brexit εποχή.

Ενώ η επιλογή της Lloyd's εξέπληξε κάποιους, οι χαμηλότερες τιμές ενοικίων και η εγγύτητα στη Βρετανία μπορεί να βοηθήσουν κι άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρίες να επιλέξουν την πολύγλωσση έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του Δουβλίνου, της Φρανκφούρτης, του Παρισιού και του Λουξεμβούργου.

«Από τις επαφές μας με εταιρίες συμβούλων μάθαμε ότι πολλές εταιρίες ενδιαφέρονται για το Βέλγιο», δήλωσε εκπρόσωπος της βελγικής ομοσπονδίας του χρηματοοικονομικού κλάδου Febelfin, χωρίς να προσδιορίζει ποιες εταιρίες ή κλάδοι εξέφρασαν ενδιαφέρον.

Οι Βρυξέλλες υπέστησαν πλήγμα ως τραπεζικό κέντρο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης όπου οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζές της χρειάστηκαν κρατική διάσωση, εκ των οποίων μόνο μία ανέκαμψε πραγματικά και η απασχόληση στον βελγικό χρηματοπιστωτικό κλάδο βαίνει σταθερά μειούμενη, καθώς συρρικνώθηκε περίπου κατά 20% από το 2007.

Το Βέλγιο φιλοξενεί σήμερα τα κεντρικά γραφεία του παγκόσμιου συστήματος συναλλαγών Swift και του οίκου εκκαθάρισης Euroclear, ενώ περίπου 82 τράπεζες έχουν γραφεία στη χώρα.

Το γεγονός ότι η πόλη φιλοξενεί ευρωπαϊκούς θεσμούς επίσης επιτρέπει την ευκολότερη πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων υψηλότερου επιπέδου.

Για τους εργαζομένους, οι Βρυξέλλες προσφέρουν ενοίκια περίπου στο ένα τρίτο της τιμής σε σχέση με το στο Λονδίνο, σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας που φθάνει στη βρετανική πρωτεύουσα σε λιγότερο από δύο ώρα και καλό φαγητό.

«Αυτό που πραγματικά αρέσει στον κόσμο εδώ είναι η διεθνής κοινότητα που σίγουρα είναι ο νούμερο ένα λόγος για να έρθει κάποιος εδώ», δήλωσε ο Έντγκαρ Χούτε του Brussels Expat Club, που βοηθά τους νεοεισερχόμενους να προσαρμοστούν.

Τα αρνητικά περιλαμβάνουν υψηλό φόρο εισοδήματος, από τους υψηλότερους ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ, γραφειοκρατία και απίστευτα μποτιλιαρίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή