Το… μηχανογραφικό (και) των γονέων για τα ΑΕΙ

Το… μηχανογραφικό (και) των γονέων για τα ΑΕΙ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα είναι ελαφρώς μικρότερος από πέρυσι – 69.490 έναντι 69.985 υποψηφίων. Ωστόσο οι γονείς δείχνουν να αδιαφορούν για το τι γίνεται στις «παρακατιανές» σχολές και ενδιαφέρονται μόνο για τις ιατρικές, τις πολυτεχνικές και τις νομικές σχολές, στις οποίες το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό έως και κατά 20%.

Βέβαια, δεν είναι όλοι οι γονείς στα… κάγκελα, όμως όσοι διαμαρτύρονται προσφέρουν στους πολιτικούς της αντιπολίτευσης την ευκαιρία να λαϊκίσουν. Ενδεικτικά, η Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πιστεύει ότι «η κυβέρνηση υπονομεύει την αξιοκρατία κατά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», όπως τιτλοφορεί τη σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, η οποία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σήμερα στη Βουλή. Η αξιοκρατία ουδόλως πλήττεται από τις αυξομειώσεις στον αριθμό των εισακτέων στις περιζήτητες, υψηλόβαθμες σχολές. Εκεί ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα αριστούχοι πάντα να μένουν εκτός, από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει το σύστημα του κλειστού αριθμού εισακτέων σε ΑΕΙ (numerus clausus). Το θέμα, βέβαια, έχει πολλές πτυχές.

Η μείωση του αριθμού των εισακτέων θεωρείται επιβεβλημένη μετά το «ξεχείλωμα» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα τελευταία τριάντα χρόνια, όταν επί ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκαν πάμπολλα τμήματα στην περιφέρεια, τα περισσότερα με ελάχιστες επαγγελματικές προοπτικές. Αλλωστε το ψαλίδισμα του αριθμού έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια. Το 2008 ο συνολικός αριθμός ήταν 88.262 και 88.165 το 2010, αλλά μειώθηκε σημαντικά το 2011 στις 74.440, όταν στην ηγεσία του υπουργείου –σε θέση υφυπουργού– ήταν η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Το επιχείρημα περί πλήγματος στην αριστεία λόγω της μείωσης είναι μετέωρο, καθώς μια πολιτεία οφείλει να προσμετρήσει στην απόφασή της και τις προτάσεις των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας, για να ορίσει τον αριθμό των εισακτέων ανά επιστημονικό κλάδο. Και τελικά, δεν γνωρίζουμε ότι η χώρα διαθέτει υπεραρκετούς γιατρούς, νομικούς και μηχανικούς; Η αναλογία των γιατρών είναι 6,3 για 1.000 κατοίκους, το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Επίσης, η απόφαση του υπουργείου δεν πάσχει στον χρόνο ανακοίνωσής της –καθυστερημένα λένε οι γονείς, καθώς έγινε τρεις μήνες πριν από τις εξετάσεις– αφού αυτό ορίζει ο νόμος.

Αντίθετα, η απόφαση του υπουργείου πάσχει διότι, παρά την υπερπαραγωγή πτυχιούχων, η Ελλάδα δεν έχει διαμορφώσει ένα πλάνο για αλλαγή προσανατολισμού της εκπαίδευσης με ενίσχυση της επαγγελματικής, όπως συμβαίνει στα προηγμένα κράτη. Η μαθητική διαρροή από τα Επαγγελματικά Λύκεια είναι 11,02% όταν από τα Γενικά είναι μόλις 1,92%.

Πάντως, το υπουργείο, ως φαίνεται, πρέπει να εκπαιδεύσει και τους γονείς σε ασκήσεις ψυχραιμίας. Μάλιστα, είναι υποκριτικό να κατέχεις αξίωμα στον δημόσιο βίο (π.χ. πανεπιστημιακός και πολιτικός) και να αντιδράς (όπως κάποιοι) μόνο όταν «βάλλεται» το παιδί σου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή