Αγνωστοι βανδάλισαν το μνημείο των Εβραίων στην Καβάλα

Αγνωστοι βανδάλισαν το μνημείο των Εβραίων στην Καβάλα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχος βανδάλων έγινε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας το μνημείο των 1.484 Καβαλιωτών Εβραίων, που βρίσκεται στο κέντρο της Καβάλας. Άγνωστος ή άγνωστοι κατέστρεψαν με σφυρί την μπροστινή όψη του μνημείου, που τοποθέτησε ο Δήμος Καβάλας, πριν από περίπου έναν χρόνο, τιμώντας τη μνήμη των Εβραίων της πόλης, που χάθηκαν άδικα στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, επισκέφθηκε τον χώρο του μνημείου νωρίς το πρωί και είδε από κοντά τις ζημιές που υπέστη, εκφράζοντας τη λύπη και την αγανάκτησή της για το συμβάν. Επίσης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Καταδίκη από ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως παρόμοια κρούσματα βανδαλισμού μνημείων, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας απορρίπτονται διαρρήδην από την ελληνική κοινωνία, η οποία έχει αποδείξει ότι σέβεται και τιμά την ιστορία και τη δημοκρατία, αναγνωρίζοντας τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και την προσφορά των Ελλήνων Εβραίων.

Σε ανακοίνωσή του, και ο Δήμος Καβάλας καταδικάζει το γεγονός και μεταξύ άλλων τονίζει: «κάθε μνημείο που βανδαλίζεται ανοίγει νέα πληγή στην ιστορία και τον πολιτισμό της Καβάλας, μιας κοινωνίας πάντα ανοιχτής, πάντα ανεκτικής που σεβάστηκε διαχρονικά πολιτισμούς και θρησκείες. Εκφράζουμε τη λύπη μας γι αυτές τις ακραίες συμπεριφορές, απ’ όπου κι αν προέρχονται που στοχεύουν στο να προσβάλουν όχι μόνο τη μνήμη ανθρώπων αλλά και την ιστορία της πόλης, πλήττοντας την εικόνα της καβαλιώτικης κοινωνίας και των πολιτών της».

«Ο Δήμος Καβάλας», συνεχίζει η ανακοίνωση, «προβαίνει άμεσα στην πλήρη αποκατάσταση του μνημείου, ώστε να το παραδώσει και πάλι στην κοινωνία για να συνεχίσει να συμβολίζει την ενότητα μεταξύ των λαών στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, αλλά και θυμίζοντας μαύρες σελίδες του παρελθόντος, που δεν πρέπει να ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα. Τέλος, έχει προβεί στις νόμιμες ενέργειες προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας και τις Αστυνομικές Αρχές για την εξεύρεση και την απόδοση ευθυνών σε όσους προέβησαν στο απαράδεκτο αυτό γεγονός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή