Μάθημα ιστορίας

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κέντρο του Γκντανσκ, την πολωνική πόλη κοντά στην οποία ξεκίνησε η γερμανική εισβολή τον Σεπτέμβριο του 1939, εγκαινιάστηκε την περασμένη εβδομάδα το πολυαναμενόμενο Μουσείο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε σχέδια του πολωνικού αρχιτεκτονικού γραφείου Kwadrat, το κτίριο κυριαρχεί στο τοπίο με το κόκκινο χρώμα του και τον γεμάτο αιχμηρές γωνίες πύργο του, που μοιάζει να έχει καρφωθεί βαθιά στο έδαφος σαν οβίδα.

Εκεί, 14 μέτρα κάτω από τη γη, φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση έκτασης 5.000 τ.μ., που σαν βιβλίο ιστορίας διηγείται σε κεφάλαια την τραγική εμπειρία του πολέμου.

Ο επισκέπτης ταξιδεύει πίσω στον χρόνο μέσα από 2.000 εκθέματα, αναπαραστάσεις της καθημερινής ζωής κατά τη διάρκεια του πολέμου και περίπου 240 σύγχρονες κονσόλες πολυμέσων με αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και βίντεο-ντοκουμέντα επιζησάντων.

Στον πύργο, από την άλλη, στεγάζονται μεταξύ άλλων εστιατόριο και καφέ με θέα στο παρόν, δηλαδή στη σύγχρονη πόλη του Γκντανσκ, που ανοικοδομήθηκε μετά τον πόλεμο. www.muzeum1939.pl

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή