Ν. Καραμούζης: Να συμβάλουμε στη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση

Ν. Καραμούζης: Να συμβάλουμε στη διαμόρφωση εθνικού σχεδίου για έξοδο από την κρίση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Παιδεία πρέπει να αποτελεί τη βασική εθνική μας προτεραιότητα, ώστε να μην σπαταλάμε ανέξοδα το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Μιλώ για τα νέα παιδιά, που λόγω της κρίσης πάνω από το 50% παραμένουν άνεργα, που εγκαταλείπουν από ανάγκη νωρίς το σχολείο, χωρίς εφόδια και προοπτική, τους αποφοίτους των πανεπιστημίων και των λυκείων που παραμένουν χωρίς δουλειά ή αναζητούν με μεγάλο κόστος διέξοδο σπουδών στο εξωτερικό, τους δεκάδες χιλιάδες νέους που φεύγουν για αναζήτηση εργασίας σε άλλες χώρες απογοητευμένοι από την Ελλάδα και τις προοπτικές της, με το νέο μεταναστευτικό κύμα να ξεπερνά το μισό εκατομμύριο συμπολιτών μας» ανέφερε ο πρόεδρος της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης στην εκδήλωση του προγράμματος της τράπεζας, με θέμα «Η μεγάλη στιγμή για την Παιδεία».

Απευθυνόμενος ειδικότερα στους νέους, ο κ. Καραμούζης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ας είμαστε ειλικρινείς εμείς οι παλαιότεροι, η δική μας γενιά ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο χρέος απέναντί σας.

Οφείλουμε ως ύστατη υποχρέωση προς τη χώρα, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, που θα συμπεριλαμβάνει και τις αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις επιστροφής της χώρας σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, απασχόλησης, προοπτικής και κοινωνική συνοχής».

«Οφείλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες και προϋποθέσεις για επενδύσεις, δουλειές, ελπίδα, εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας. Να πάρουμε στα χέρια μας το μέλλον μας. Να μην περιμένουμε να το διαμορφώσουν οι άλλοι. Να διαμορφώσουμε συλλογικά το δικό μας αξιόπιστο και συνεπές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για φυγή προς τ' εμπρός, σε μια νέα εθνική αφύπνιση και πατριωτισμό ευθύνης, που θα καθιστά τη χώρα ελκυστική για ιδιωτικές επενδύσεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, καινοτόμες δράσεις, προσέλκυση ξένων και εγχωρίων κεφαλαίων, με σύγχρονούς θεσμούς, παιδεία και ανοικτές αγορές, ένα πρόγραμμα που θα βελτιώνει την εμπιστοσύνη των αγορών, πολιτών και πιστωτών στις προοπτικές της χώρας, που θα αποκαθιστά την ελεύθερη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Eurobank.

Μιλώντας γενικότερα για την οικονομία, ο κ. Καραμούζης είπε ότι στόχος είναι να οδηγήσουμε τη χώρα σε υψηλούς ρυθμούς διατηρήσιμης εξωστρεφούς ανάπτυξης, σε σημαντική μείωση της ανεργίας και της φτώχειας και σε σύγχρονη κοινωνική πολιτική ευκαιριών και προστασίας.

«Να γίνουμε ξανά ισότιμο και κανονικό μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε αυτή η πολιτική να αντιστρέφει τη μετανάστευση ταλαντούχων και ικανών νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, να ενθαρρύνει τη νεανική επιχειρηματικότητα, τις δαπάνες για έρευνα και καινοτομία, που παραμένουν κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, να προσφέρει επιτέλους ευκαιρίες σε όλους, απασχόληση και αξιοπρεπείς αμοιβές», υπογράμμισε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή