Πρώτος εποικισμός υπό τον Νετανιάχου

Πρώτος εποικισμός υπό τον Νετανιάχου

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανέγερση του πρώτου ισραηλινού εποικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης από το 1999 αναμενόταν να εγκρίνει χθες το βράδυ το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ. Την κίνηση αυτή εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ύστερα από την απόφαση του ισραηλινού Ανωτάτου Δικαστηρίου που οδήγησε, τον περασμένο μήνα, στην έξωση 40 εβραϊκών οικογενειών από τον εποικισμό της Αμόνα, και πάλι στη Δυτική Οχθη.

Νωρίτερα, η αμερικανική Γερουσία είχε εγκρίνει τον διορισμό του Ντέιβιντ Φρίντμαν ως νέου πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Γιος ορθόδοξου ραββίνου, ο Φρίντμαν είναι ένθερμος υπερασπιστής των εποικισμών και της κυβέρνησης Νετανιάχου, ενώ αντιτίθεται στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στον αραβικό κόσμο, καθώς αποστασιοποιήθηκε από την πάγια πολιτική των αμερικανικών κυβερνήσεων για επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης. Πάντως, ο διακεκριμένος Αμερικανός νομικός Αλαν Ντέρσοβιτς δήλωσε χθες ότι στη διάρκεια πρόσφατης συνάντησής τους, ο Ντόναλντ Τραμπ τον διαβεβαίωσε ότι υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, υποδηλώνοντας μετατόπιση των θέσεών του στο καίριο αυτό πρόβλημα. Την επιμονή του στη λύση των δύο κρατών επιβεβαίωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, στην Ιορδανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή