Ανάκαμψη των τιμών κατοικιών από το 2019 «βλέπει» η Eurobank

Ανάκαμψη των τιμών κατοικιών από το 2019 «βλέπει» η Eurobank

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή ανάκαμψη των τιμών των κατοικιών, αρχής γενομένης από το 2019, όταν και αναμένεται να καταγραφεί η πρώτη ετήσια αύξησή τους κατά 0,8%, προβλέπει η τελευταία ετήσια έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Eurobank Property Services. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη πολιτική ή οικονομική εξέλιξη, οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι ο ρυθμός πτώσης των τιμών θα συνεχίσει να επιβραδύνει τόσο φέτος όσο και το 2018, όταν επί της ουσίας οι αξίες θα σταθεροποιηθούν, προτού επιστρέψουν σε ανοδική τροχιά το 2019, δηλαδή 11 χρόνια μετά την τελευταία τους ετήσια αύξηση που σημειώθηκε το 2008.

Ασφαλώς, προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς αποτελεί η επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, εξέλιξη που σε συνδυασμό με τη διασφάλιση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας θα επιτρέψουν την αύξηση της απασχόλησης, του διαθέσιμου εισοδήματος και τη βελτίωση της πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, παράγοντες κρίσιμοι για την τόνωση της ζήτησης και των αγοραπωλησιών και συνεπώς και για την άνοδο των τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 2016 η πτώση στο σύνολο της χώρας άγγιξε το 3%, έναντι πτώσης κατά 6,9% το 2015, ενώ στην Αθήνα η περυσινή υποχώρηση διαμορφώθηκε σε 5%, από 5,8% το 2015. Στη Θεσσαλονίκη, η περυσινή μείωση των τιμών των κατοικιών ήταν της τάξεως του 3%, ενώ το 2015 οι αξίες είχαν υποχωρήσει κατά 7,9%. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, οι τιμές στο σύνολο της χώρας μειώθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ στην Αθήνα η σχετική πτώση ήταν της τάξεως του 3,5% σε ετήσια βάση.

Στην Αττική η ζήτηση το 2016 αφορούσε κυρίως προνομιακές περιοχές, όπως το Κολωνάκι στο κέντρο, η Γλυφάδα, η Βούλα και η Βουλιαγμένη στα νότια προάστια και οι παραδοσιακές και ακριβές συνοικίες, όπως το Παλαιό Ψυχικό, η Φιλοθέη, το Κεφαλάρι, η Κηφισιά και η Πολιτεία. Αντίστοιχα, σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν η Βάρκιζα και το Σούνιο, όπως επίσης και δημοφιλείς παραθεριστικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Παράλληλα, σημειώθηκαν και αγοραπωλησίες περισσότερων προσιτών κατοικιών, όπως τα παλιά διαμερίσματα της δεκαετίας του 1960 στο κέντρο της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή