H FIFA βάζει πλέι οφ πριν από τα Μουντιάλ

H FIFA βάζει πλέι οφ πριν από τα Μουντιάλ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο «μαγείρεμα» για τις θέσεις στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 2026 και μετά προβαίνει η FIFA, στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει όσο γίνεται περισσότερες εθνικές ομοσπονδίες (που έχουν από μία ψήφο η καθεμιά) και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα έσοδα.

Ετσι, χθες ανακοίνωσε το σχέδιό της για την προσθήκη μιας προκριματικής φάσης έξι ομάδων, υπό τη μορφή πλέι οφ, με τη συμμετοχή μιας ομάδας από κάθε συνομοσπονδία εκτός της Ευρώπης, σαν ένα μικρό τουρνουά που θα αποτελεί πρόβα τζενεράλε για τη διοργανώτρια χώρα τον Νοέμβριο πριν από τη διεξαγωγή του Μουντιάλ με τις 48 χώρες.

Στο τουρνουά θα συμμετέχουν η πρώτη επιλαχούσα εθνική ομάδα κάθε συνομοσπονδίας (δηλαδή πέρα από αυτές που θα έχουν ήδη πάρει το εισιτήριο για τα τελικά από τα προκριματικά κάθε ηπείρου) με εξαίρεση την UEFΑ. Στις εκπροσώπους της Ασίας, της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, της Αφρικής, της Νότιας Αμερικής και της Ωκεανίας θα προστίθεται και άλλη μία εκπρόσωπος της συνομοσπονδίας που θα φιλοξενεί τη διοργάνωση και από τις έξι θα προκρίνονται οι δύο στα τελικά.

Η FIFA ανακοίνωσε επίσης ότι προτείνει τη διανομή των 48 θέσεων από το 2026 ως εξής: Ευρώπη 16 (από 13 σήμερα στο Μουντιάλ των 32 ομάδων), Αφρική εννιά (από πέντε), Ασία οκτώ (από τέσσερις συν μία με μπαράζ), Βόρεια και Κεντρική Αμερική έξι (από τρεις συν μία με μπαράζ), Νότια Αμερική έξι (από τέσσερις συν μία με μπαράζ) και της Ωκεανίας μία (από μία με μπαράζ σήμερα). Σύνολο 46, συν οι δύο που θα προκρίνονται από τα πλέι οφ του Νοεμβρίου. Στις ομάδες κάθε συνομοσπονδίας που θα προκρίνονται απευθείας θα περιλαμβάνεται και η διοργανώτρια (ή οι συνδιοργανώτριες) κάθε Μουντιάλ, ώστε να μην αυξάνεται δυσανάλογα ο αριθμός των εκπροσώπων της ηπείρου που φιλοξενεί τα τελικά. Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να θεσμοθετηθούν κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου της διεθνούς ομοσπονδίας στις 9 Μαΐου στο Μπαχρέιν.

Στο μεταξύ, η διεθνής ομοσπονδία κανονισμών (IFAB) σκέφτεται μετά την επιτυχή πειραματική χρήση του βιντεοδιαιτητή, να τροποποιήσει τους κανονισμούς περί πειθαρχικού ελέγχου, κυρίως με την ευχέρεια της απονομής δικαιοσύνης με βάση τα τηλεοπτικά ριπλέι. Στις σκέψεις της ομοσπονδίας είναι –σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή της Ντέιβιντ Ελερεϊ– και ο απευθείας καταλογισμός τέρματος (αντί για πέναλτι) σε περιπτώσεις όπου η μπάλα θα έμπαινε στα δίχτυα αν δεν μεσολαβούσε εσκεμμένα το χέρι ενός αμυνομένου, όπως στην περίπτωση του Λουίς Σουάρες στο Ουρουγουάη-Γκάνα, στο Μουντιάλ του 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή