Οκτώ ιδέες, οκτώ όνειρα σε 80 λεπτά

Οκτώ ιδέες, οκτώ όνειρα σε 80 λεπτά

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 80 λεπτά ταχύρρυθμων παρουσιάσεων και ερωταπαντήσεων με τους τέσσερις κριτές στη χθεσινή ένατη έκδοση του The Squeeze, συμπιέστηκαν οκτώ ιδέες, οκτώ όνειρα επιχειρηματικής επιτυχίας. Ο διαγωνισμός, που διοργανώνει με τη στήριξη του Ιδρύματος Νιάρχου το Orange Grove, η δραστήρια θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας της ολλανδικής πρεσβείας στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, δίνει σε εταιρείες που στεγάζονται εκεί την ευκαιρία να διεκδικήσουν 25.000 ευρώ σε κεφάλαια σποράς.

Θεαματικές διαφορές

Οι επιχειρηματικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν διέφεραν θεαματικά μεταξύ τους. Η lalemou, που κέρδισε το δεύτερο βραβείο (10.000 ευρώ), είναι μία ανώνυμη εφαρμογή για γνωριμίες που απορρίπτει τη λογική του ταιριάσματος (matching), γιατί, όπως εξήγησε ο εμπνευστής της Φάνης Ρήγας, «η αγάπη δεν μπορεί να καθοριστεί από έναν αλγόριθμο». Η «Εναλεία» είναι μία κοινωνική επιχείρηση που έχει ιδρύσει μια πρότυπη σχολή εκπαίδευσης ψαράδων και φιλοδοξεί μέσω e-learning να απευθυνθεί στα πιο απομακρυσμένα νησιά της χώρας, προτού επεκταθεί σε άλλες μεσογειακές χώρες.

Η Urban Owl, που σχεδιάζει να φέρει ανατροπές στην αγορά των γυαλιών ηλίων, με προϊόντα στον σχεδιασμό των οποίων συμμετέχουν οι ίδιοι οι καταναλωτές. Η Easy Exports έχει σκοπό να λειτουργήσει η ίδια ως dating app, συνταιριάζοντας εξαγωγείς που αναζητούν πελάτες με αγοραστές που ψάχνουν τον καλύτερο πάροχο για το προϊόν που χρειάζονται. Η Cyclefi έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο σύστημα καταγραφής και ενίσχυσης της ανακύκλωσης, η Gaming Brotherhood χρησιμοποιεί αυθεντικές ιστορίες ως υλικό για εκστρατείες marketing («μετατρέπουμε την εμπιστοσύνη σε πωλήσεις» ήταν το ελαφρώς ανατριχιαστικό σλόγκαν) και η Foodakai παρέχει υπηρεσίες ανάλυσης για θέματα διατροφικής ασφαλείας σε εταιρείες τροφίμων.

Η μεγάλη νικήτρια όμως ήταν η Tesibit (βραβείο 15.000 ευρώ), το λογισμικό της οποίας μεγιστοποιεί την απόδοση βιομηχανικών εγκαταστάσεων (αρχικά έχει εστιάσει σε ανεμογεννήτριες και βιοαντιδραστήρες). «Καλωσορίσατε στο βιομηχανικό internet of things», ευχήθηκε στο ακροατήριο η Βασιλική Ντάμπαση, σημειώνοντας ότι είναι ένας κλάδος που θα αλλάξει τον κόσμο.

Η διαδικασία είχε στιγμές ανάτασης, αλλά και κωμωδίας, όπως όταν ένας από τους κριτές έκανε μία ερώτηση τόσο μακροσκελή, που, όταν έφτασε η ώρα για την απάντηση, ο χρόνος του διαγωνιζόμενου είχε τελειώσει. Ο συντονιστής, ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς, υποσχέθηκε (και πέτυχε) να αποφευχθούν ευτράπελα σαν αυτά των φετινών Οσκαρ στην απονομή, αλλά χρειάστηκε επίσης να κάνει επανειλημμένως παρατήρηση σε όσους στο ακροατήριο συνέχιζαν να κουβεντιάζουν την ώρα των παρουσιάσεων.

Προχθές, στον ίδιο χώρο, οι τέσσερις κριτές του διαγωνισμού μίλησαν για τις επιτυχίες, τις αποτυχίες και τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας τους. «Μη φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις, να αμφισβητείτε τους συνεργάτες σας και τον εαυτό σας και να μοιράζεστε τις ιδέες σας», παρότρυνε το ακροατήριο ο Αμος Τάλμορ, επενδυτής από το Ισραήλ και ιδιοκτήτης του επιταχυντή Lighthouse.

Ο κόσμος σε 10 χρόνια

«Προσπαθήστε να φανταστείτε πώς θα είναι ο κόσμος σε 10-20 χρόνια», παρότρυνε τους αναδυόμενους επιχειρηματίες ο Ακης Μαρκάτος, γενικός διευθυντής της Κτηματολόγιο Α.Ε. και πρώην διευθυντής επενδύσεων του επενδυτικού fund Attica Ventures. Ο Τζον Φοξ, senior μηχανικός λογισμικού της Netflix, χρησιμοποίησε μία μεταφορά από τον κόσμο της μαγειρικής, που αποτελεί το εξωσχολικό του πάθος: «Να βγάζετε τον εαυτό από τη φωτιά πού και πού, θα έχετε πιο ζουμερές ιδέες». Ο Νίκος Αντωνίου, διαχειριστής επενδύσεων της PJ Tech Catalyst, ανέφερε ότι όταν βλέπει ομάδες με επιχειρηματικές ιδέες, «ψάχνω τον άνθρωπο με το αυτί του στην αγορά», που θα γίνει ο υπεύθυνος πωλήσεων. «Μας λείπουν οι άνθρωποι των πωλήσεων στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.

«Οι startups αποτελούν φορείς μιας νέας προσέγγισης στην επιχειρηματικότητα και είναι μία προσέγγιση –διαδραστική, δημιουργική, με διάθεση για ρίσκο– που ταιριάζει στην Ελλάδα», σημειώνει στην «Κ» ο Κάσπαρ Βέλντκαμπ, πρέσβης της Ολλανδίας στη χώρα μας. Το Orange Grove, που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια από την πρεσβεία, σήμερα στεγάζει 40 νεοφυείς επιχειρήσεις. «Είναι εντυπωσιακό πώς έχει εξελιχθεί σε αυτήν τη σύντομη περίοδο το ελληνικό οικοσύστημα των startups», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή