Βαρίδι για την Ισπανία οι μικρομεσαίες

Βαρίδι για την Ισπανία οι μικρομεσαίες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 96% των ισπανικών επιχειρήσεων διαθέτει λιγότερους από εννέα υπαλλήλους και έχει ετήσια έσοδα λιγότερα από 2 εκατ. ευρώ. Αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν το 33,5% των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα, ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη, το γεγονός πως έχουν μικρά έσοδα και ότι συνήθως κλείνουν σύντομα αποτελεί βάρος για την ισπανική οικονομία. Η κρίση έπληξε πολύ άσχημα τις ισπανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια δεν τις έχει ενισχύσει σχεδόν καθόλου.

Ο κ. Ρικάρντο Σάινθ με το 50 ετών μανάβικό του σε μια εργατική γειτονία της Μαδρίτης αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Πριν από την κρίση, τα μηνιαία έσοδά του ήταν 25.000 ευρώ, ενώ τώρα έχουν μειωθεί στις 10.000. Οι πιστοί αλλά ηλικιωμένοι πελάτες του πεθαίνουν σταδιακά, ενώ οι νεότεροι προτιμούν τη γειτονική αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Ολοι του οι υπάλληλοι έχουν φύγει και ο κ. Σάινθ δεν τους έχει αντικαταστήσει. Κρατάει ο ίδιος το κατάστημα δουλεύοντας 11 ώρες την ημέρα έξι ημέρες την εβδομάδα. «Η ανάκαμψη βοηθάει κάποιους, αλλά όχι επιχειρήσεις με το μέγεθος της δικής μου. Το σύστημα δεν μας βοηθάει», επισημαίνει. Τα έσοδα στις ισπανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μειωθεί κατά 32% από το 2007 έως και το 2014 και η απασχόληση έχει μειωθεί κατά μέσον όρο 27% σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Το μικρό τους μέγεθος αποτελεί πρόβλημα για την οικονομία, σύμφωνα με ανάλυση του BBVA Foundation. «Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν τη θέληση ή τον τρόπο ώστε να μεταμορφώσουν τις επιχειρήσεις σε μικρομεσαίες», λέει ο κ. Ραφαέλ Ντομενέκ, επικεφαλής οικονομολόγος της BBVA.

«Το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε αυτές τις επιχειρήσεις. Είναι μία από τις μεγαλύτερες διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ισπανική οικονομία», προσθέτει. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η ισπανική κυβέρνηση πήρε μέτρα για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη, μεταξύ άλλων, και νόμους που καθιστούν ευκολότερη την πρόσληψη και την απόλυση υπαλλήλων. Τα μέτρα βοήθησαν αλλά ήταν «πολύ αποσπασματικά» λέει ο Γκάιλ Αλαρντ, οικονομολόγος στη Σχολή Διοίκησης επιχειρήσεων Ι.Ε. στη Μαδρίτη. «Οι επιχειρηματίες, παρότι γνωρίζουν πως οι άνθρωποι αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι κάθε επιχείρισης, δεν θέλουν να επενδύσουν σε αυτούς ή να αναλάβουν άλλα ρίσκα», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή