La-La-Land

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σεζόν των μεγάλων διεθνών μουσικών φεστιβάλ ξεκινά. Παρουσιάζουμε επτά από τα πιο σημαντικά, για όσους είναι ή αισθάνονται νέοι.

1. Parklife Festival, Μάντσεστερ

Το Heaton Park έχει έκταση 260 εκτάρια και μέχρι το 1902 ανήκε σε μια οικογένεια ευγενών, η οποία στη συνέχεια το πούλησε στην πόλη του Μάντσεστερ έναντι 230 χιλιάδων λιρών. Το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, το πάλαι ποτέ αριστοκρατικό άλσος θα φιλοξενήσει ένα μεγάλο συναυλιακό πάρτι, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν μουσικόφιλοι απ’ όλη τη Βρετανία. Στο Parklife Festival θα εμφανιστούν δεκάδες ονόματα της ποπ, της χιπ χοπ, της dance και της indie σκηνής, με πρωταγωνιστές τους «The 1975» (κατάγονται από το Μάντσεστερ και το 2017 ανακηρύχθηκαν η καλύτερη βρετανική μπάντα στα Brit Awards) και τον διακεκριμένο Αμερικανό καλλιτέχνη της r’n’b, Frank Ocean.

• 10-11 Ιουνίου, parklife.uk.com

• Αθήνα-Μάντσεστερ, από 217 ευρώ (9-12/6)


2. Brighton Festival, Μπράιτον

O Μπράιαν Ινο, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ και η πρωτοπόρος μουσικός Λόρι Αντερσον έχουν διατελέσει, μεταξύ άλλων, guest directors στο βρετανικό Brighton Festival, το οποίο πέρυσι συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής. Φετινή καλλιτεχνική διευθύντρια είναι η μόλις 31 ετών ποιήτρια, συγγραφέας και μουσικός Kate Tempest, η οποία έχει ετοιμάσει ένα πληθωρικό πρόγραμμα: από παραστάσεις θεάτρου και χορού, προβολές ταινιών και πολιτικά ντιμπέιτ για το μέλλον της δημοκρατίας μέχρι σόου με την ντίβα του καμπαρέ Meow Meow και περφόρμανς μιας ομάδας τσίρκου μέσα σε ένα νεκροταφείο. H Tempest πάντως δεν αρκέστηκε στον επιτελικό ρόλο της, αλλά συμμετέχει και καλλιτεχνικά με τον αιχμηρό –αν κρίνει κανείς από τον τίτλο– δίσκο της «Let them eat chaos», ερμηνευμένο από μια ορχήστρα εγχόρδων. 

• 6-28 Μαΐου, brightonfestival.org

• Αθήνα-Gatwick, από 177 ευρώ (26-29/5)


3. Coachella California, Ιντιο

Στην «πόλη των φεστιβάλ», όπως είναι γνωστό το Indio, πραγματοποιείται το Coachella Valley Music and Arts Festival, το οποίο φέτος παρουσιάζει μεγάλα ποπ και ροκ ονόματα, από την Beyonce και τους Radiohead μέχρι τους Τhe xx και τους New Order. Με μεγάλη απήχηση (το 2015 υπολογίζεται ότι έκοψε 198.000 εισιτήρια), το Coachella είναι κάτι παραπάνω από ένα μουσικό φεστιβάλ. Δίνει αφορμή για ανοιξιάτικες διακοπές, με τους επισκέπτες του να καταφτάνουν σε τροχόσπιτα, να διανυκτερεύουν στη λίμνη Eldorado σε σκηνές που μοιάζουν με ινδιάνικα τίπι και να περνούν τη μέρα τους τρώγοντας τάκος, χειροποίητα μπέργκερ, πίτσα ψημένη στον ξυλόφουρνο, vegan και gluten-free πιάτα από τις υπαίθριες καντίνες που στήνονται γύρω από τον χώρο του φεστιβάλ.

• 14-16 και 21-23 Απριλίου, www.coachella.com 

• Αθήνα-Palm Springs (30 χλμ. από το Indio), από 1.264 ευρώ (13-19/6)


4. Stars of the White Nights Festival, Αγία Πετρούπολη

Οι διάσημες «Λευκές νύχτες» της Πετρούπολης έρχονται τον Ιούνιο και είναι μια περίοδος που ο ήλιος μοιάζει να μη δύει καθόλου και η νύχτα είναι φωτεινή σχεδόν όπως και η μέρα. Μέσα σε αυτό το απόκοσμο σκηνικό όπου απουσιάζει το σκοτάδι, διοργανώνονται στην πόλη μια σειρά από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο ιστορικό Mariinsky Theatre (1860), αλλά και στο πιο σύγχρονο Mariinsky Concert Hall (2007). Στη διάρκεια του Stars of the White Nights Festival, το οποίο ξεκίνησε το 1993 έπειτα από πρωτοβουλία του μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Valery Gergiev, παρουσιάζονται κορυφαίες παραστάσεις χορού και όπερας, συμφωνικά έργα και μουσική δωματίου.

• 26 Μαΐου-23 Ιουλίου, www.mariinsky.ru

• Αθήνα-Pulkovo, από 305 ευρώ (26/5-2/6).


5. Glastonbury Festival, Σόμερσετ

«Για να έρθετε στο Glastonbury, θα πρέπει να ταξιδέψετε αρκετά. Ομως όταν όλα τελειώσουν, θα βρεθείτε στη “χώρα της κατασκήνωσης”». Αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το πολλά υποσχόμενο καλωσόρισμα του Glastonbury Festival of Contemporary Performing Arts, ένα από τα μεγαλύτερα υπαίθρια ροκ φεστιβάλ της Αγγλίας και του κόσμου που συγκεντρώνει περίπου 175.000 άτομα κάθε χρόνο και είχε ξεκινήσει το 1970 ως Pilton Festival. Το Glastonbury διαφέρει από άλλα φεστιβάλ, κυρίως επειδή υποστηρίζει οργανώσεις όπως η Oxfam, η Greenpeace και η Water Aid. Φέτος, το μοναδικό όνομα που έχει ανακοινωθεί επίσημα είναι των Foo Fighters, που θα εμφανιστούν 24/6.

• 21-25 Ιουνίου, www.glastonburyfestivals.co.uk

• Αθήνα-Bristol (με ενδιάμεσο σταθμό), από 295 ευρώ (21-26/6)


6. Primavera Sound, Βαρκελώνη

Ο Lou Reed, ο Neil Young, η Patti Smith και οι Pet Shop Boys είναι ορισμένα από τα μεγαθήρια που έχουν περάσει από τη σκηνή του Primavera, που ξεκίνησε το 2001 με 7.700 θεατές για να φτάσει το 2015 τον αριθμό-ρεκόρ των 195.000 επισκεπτών! Με φανατικό κοινό που καταφτάνει στην Ισπανία από όλες τις γωνιές του κόσμου (Νεπάλ, Μπαχάμες, Μαδαγασκάρη κ.α.), το φετινό φεστιβάλ παρουσιάζει τους Arcade Fire, τον Van Morrison, την Grace Jones και δεκάδες ακόμα σχήματα, που αναμένεται να βάλουν και αυτά το λιθαράκι τους ώστε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο ο μύθος του.

• 31 Μαΐου-4 Ιουνίου, www.primaverasound.es

• Αθήνα-Βαρκελώνη, από 187 ευρώ (31/5-5/6)


7. Field Day Festival, Λονδίνο

Πραγματοποιείται στο Victoria Park του Ανατολικού Λονδίνου και διαρκεί μόλις μία μέρα. Παρ’ όλα αυτά, το Field Day Festival παρουσιάζει ένα χορταστικό πρόγραμμα με 33 σχήματα και καλλιτέχνες (όπως είναι οι Βερολινέζοι Moderat, ο Χιλιανός Nicolas Jaar και ο Καλιφορνέζος Flying Lotus), οι οποίοι θα αρχίσουν να εμφανίζονται από νωρίς στα stages που θα στηθούν για να φιλοξενήσουν τις συναυλίες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το τεράστιο The Barn, που μοιάζει με υπόστεγο αεροσκαφών και είναι εξοπλισμένο με ένα ζηλευτό sound system.

• 3 Ιουνίου, fielddayfestivals.com

• Αθήνα-Heathrow, από 207 ευρώ (2-4/6)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή