Η πρεμιέρα που γράφει ιστορία

Η πρεμιέρα που γράφει ιστορία

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη μέρα έφτασε. Στις 31 Μαρτίου η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την πρώτη της παραγωγή στη νέα της έδρα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην πραγματικότητα εγκαινιάζεται η περίοδος της δοκιμαστικής λειτουργίας, που θα διαρκέσει μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, όταν πια το σύνολο της δραστηριότητας του οργανισμού θα υλοποιείται στους δύο βασικούς χώρους του νέου συγκροτήματος έκτασης 28.000 τ.μ., που φέρει την υπογραφή του διάσημου Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο: την Κεντρική Σκηνή – αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος», χωρητικότητας 1.400 θεατών, όπου θα ανεβαίνουν όλες οι μεγάλες παραγωγές όπερας, οπερέτας, μπαλέτου, και τη μικρότερη, Εναλλακτική Σκηνή, με δυναμικότητα 400 θέσεων, σχεδιασμένη να αποτελέσει έναν πυρήνα δημιουργίας για την εκπαίδευση, την κοινωνία και τη σύγχρονη δημιουργία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε όλα τα πεδία του μουσικού θεάτρου, σε έναν χώρο με σύγχρονες τεχνολογικές προδιαγραφές. Το νέο, υπερσύγχρονο συγκρότημα αναμένεται να αναβαθμίσει θεαματικά την οπτικοακουστική εμπειρία, ενώ, όσον αφορά το επίπεδο των υπηρεσιών προς τους θεατές, κάθε σύγκριση με το αγαπημένο αλλά οδυνηρά ξεπερασμένο για την εποχή θέατρο «Ολύμπια» της οδού Ακαδημίας είναι απλώς περιττή. 

Δύο πολύ μεγάλα ονόματα από το εξωτερικό κaι ένας από τους πιο σημαντικούς Ελληνες χορογράφους και χορευτές της γενιάς του, με στιβαρή διεθνή παρουσία, σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας στην Εθνική Λυρική Σκηνή και αποκαλύπτουν το μέτρο των φιλοδοξιών. Ο έως πρότινος διευθυντής του Μπαλέτου της Οπερας των Παρισίων, διεθνώς αναγνωρισμένος Α΄ χορευτής και χορογράφος Μπενζαμέν Μιλπιέ, παρουσιάζει πρώτη φορά χορογραφία του με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τίτλο «Sarabande». Ο Βρετανός διακεκριμένος χορογράφος Ντάγκλας Λη παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία με τίτλο «Fortress», ενώ ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα παρουσιάσει τη χορογραφία «The Shaker Loops». Ετσι, το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής γίνεται το «όχημα» για να φωτιστεί δυνατά η γέφυρα με το μέλλον του οργανισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη συμβολική πρώτη παραγωγή συμμετέχουν πολλοί νέοι χορευτές. Για ορισμένους, πρόκειται κυριολεκτικά για το «βάπτισμα του πυρός», καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα χορέψουν με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Για όλους αυτούς τους λόγους επιλέξαμε να γιορτάσουμε τη νέα εποχή φωτογραφίζοντας επτά νέους χορευτές στις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Και τους ζητήσαμε να μοιραστούν με τους αναγνώστες μας τα συναισθήματά τους λίγες μέρες πριν από την ιστορική πρεμιέρα της 31ης Μαρτίου. Καλή αρχή! ■

Η πρεμιέρα που γράφει ιστορία-1

Aπό αριστερά προς τα δεξιά: Ελευθερία Στάμου, Γιάννης Λάβνερ, Μιχάλης Κριεμπάρδης, Eλενα Κέκου,  Μάικλ Ντούλαν, Αριάδνη Φιλιππάκη, Στέλιος Κατωπόδης. Φωτό: Βαγγέλης Ζαβός

 

Πώς αισθάνεστε που συμμετέχετε στην πρώτη παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο νέο της «σπίτι», στο ΚΠΙΣΝ;

 

Γιάννης Λάβνερ: Για μένα είναι μια συναρπαστική και εκπληκτική εμπειρία, από την οποία έχω πολλά να πάρω. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι μέρος αυτής της παράστασης.

Μιχάλης Κριεμπάρδης: Αγωνία, ενθουσιασμό, χαρά. Και όλα αυτά επί δύο, γιατί, εκτός από την πρώτη μου παράσταση στο ΚΠΙΣΝ, είναι και η πρώτη μου παράσταση με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ανυπομονώ. 

Ελευθερία Στάμου: Αισθάνομαι μεγάλη τιμή για τη συμμετοχή μου σε αυτή την παραγωγή και περήφανη για τη δουλειά που θα παρουσιαστεί πρώτη φορά σε αυτό το πανέμορφο θέατρο.

Μάικλ Ντούλαν: Νιώθω ότι αυτό συμβολίζει την αρχή μιας νέας εποχής για τη Λυρική. Χαίρομαι που μοιράζομαι τη σκηνή με ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος για τον χορό και θέλουν να δουν αυτή την ομάδα να εξελίσσεται προς μια υγιή και θετική κατεύθυνση. Το νέο σπίτι της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ είναι το τέλειο τοπίο γι’ αυτή τη νέα αρχή.

Ελενα Κέκου: Αισθάνομαι ευτυχής που ως νέο μέλος του μπαλέτου της ΕΛΣ θα συμμετέχω στην παράσταση «Τοπία» με σημαντικούς χορογράφους, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ.

Αριάδνη Φιλιππάκη: Ευτυχία, τιμή και περηφάνια, που συνοδεύεται όμως από τεράστια ευθύνη και δημιουργικό άγχος.

Στέλιος Κατωπόδης:  Νιώθω υπέροχα και αισιόδοξα.

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή