Πρόταση ενίσχυσης των σχέσεων ΝΑΤΟ – Ισραήλ

Πρόταση ενίσχυσης των σχέσεων ΝΑΤΟ – Ισραήλ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σε παραίνεση προς το ΝΑΤΟ να εξετάσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ προς την κατεύθυνση της συνεργασίας προχώρησε χθες, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Ν. Κοτζιάς στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο ΥΠΕΞ ζήτησε, συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ να εξετάσει τη σχέση του με το Ισραήλ, ώστε η Ιερουσαλήμ να αισθανθεί αρκετά ασφαλής προκειμένου να προωθήσει τη λύση των δύο κρατών. Η συγκεκριμένη αποστροφή είναι ενδεικτική της εγκάρδιας σχέσης που διανύουν οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ. Ως προς την περιοχή, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες δομές ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (έμμεση αναφορά στον σχεδιασμό Ελλάδας για δημιουργία ενός «ΟΑΣΕ» του Νότου με έδρα τη Ρόδο). Ο κ. Κοτζιάς είπε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει και τον μελλοντικό ρόλο του, αν δηλαδή θα παραμείνει μια αμιγώς διατλαντική συμμαχία ή θα εξελιχθεί σε διεθνή. Αφήνοντας μια έμμεση πλην σαφή αιχμή προς τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ζήτησε να προχωρήσει η ευρωατλαντική προοπτική για ΠΓΔΜ και Βοσνία, ο κ. Κοτζιάς είπε (αναφερόμενος προφανώς στην κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια) ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει εφόσον υιοθετηθούν κανόνες δημοκρατικής συναίνεσης και καλής εποικοδομητικής γειτονίας.

Στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας ήταν ίσως ο πλέον άνετος σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του σχετικά με το κεντρικό θέμα, που είναι η χρηματοδότηση. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, αμέσως αφού πέρασε το κατώφλι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, έθεσε ευθέως και επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης αύξησης των αμυντικών δαπανών των χωρών-μελών. Μάλιστα οι ΗΠΑ ζητούν να δουν ταχέως κάτι σαν έκθεση προόδου εντός διμήνου. Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Ν. Κοτζιάς δεν είχε παρά να εκθέσει την ανταπόκριση της Ελλάδας και στους τρεις στόχους τους οποίους επανέλαβε χθες και ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ: Μετρητά, συμμετοχή και αύξηση των δυνατοτήτων. Επίσης, η εγγύτητα αλλά και τα –περιορισμένα αλλά υπαρκτά και επεκτεινόμενα– διπλωματικά δίκτυα της Ελλάδας στην περιοχή MENA (Μέση Ανατολή-Βόρεια Αφρική), η οποία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ασφάλεια της Ευρώπης, άρα και το ΝΑΤΟ, καθιστούν τη σημασία της Αθήνας στρατηγικής αξίας για τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή.

Στην Ελλάδα, για μία ακόμη ημέρα οι Τούρκοι ήταν ιδιαίτερα κινητικοί, προχωρώντας, αυτή τη φορά σε υπερπτήση άνωθεν της νησίδας Παναγιά στο σύμπλεγμα των Οινουσσών. Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 πέταξε στις 10.43 πάνω από την Παναγιά, λίγο προτού επιστρέψει στην Τουρκία. Χθες, τέλος, ξεκίνησε η πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου υπό ελληνική διοίκηση με την κωδική ονομασία «Αριάδνη 17» στο Ιόνιο και στον Πατραϊκό κόλπο. Συμμετέχουν πλοία από την Πολωνία, την Ισπανία τη Γερμανία, την Τουρκία αλλά και το πλοίο επιστημονικών ερευνών του ΝΑΤΟ «ITS NRV Alliance», ενώ υπάρχουν και παρατηρητές από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τη Βουλγαρία, το Κατάρ και τη Ρουμανία. Η Ελλάδα συμμετέχει με μία φρεγάτα, τρία ναρκοθηρευτικά, μία κανονιοφόρο, ένα ελικόπτερο και μία ομάδα εξουδετέρωσης ναρκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή