Το «κασέ» των επίορκων υπαλλήλων για ελληνοποιήσεις

Το «κασέ» των επίορκων υπαλλήλων για ελληνοποιήσεις

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 250 ευρώ για κάθε υπόθεση που «διεκπεραίωναν» αμείβονταν οι δύο επίορκοι υπάλληλοι της Aποκεντρωμένης Διοίκησης Πειραιά, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη σπείρα των παράνομων «ελληνοποιήσεων», εξασφαλίζοντας σε αλλοδαπούς άδειες εργασίας και διαμονής. Αντίστοιχα, ο 51χρονος συλληφθείς αστυνομικός, που υπηρετούσε στο Α.Τ. Κυψέλης, εισέπραττε αμοιβή 15 ευρώ για κάθε γνήσιο υπογραφής που θεωρούσε.

Ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος περιγράφεται από την ΕΛ.ΑΣ. υπήκοος Ουκρανίας, ιδιοκτήτης γραφείου εξυπηρέτησης αλλοδαπών στο Μεταξουργείο, ενώ για την ίδια υπόθεση κατηγορείται 47χρονος Ελληνας, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Συνολικά, συνελήφθησαν 25 άτομα, 27 έως 65 ετών, ενώ αναζητούνται ακόμα τρία που κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη.

Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, μέσω εικονικών πολιτικών γάμων και πλαστών συμφώνων συμβίωσης, το κύκλωμα εξασφάλιζε σε γυναίκες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης άδειες παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα. Η αμοιβή του κυκλώματος για κάθε παράνομη άδεια παραμονής και εργασίας που χορηγούσε κυμαινόταν από 6.000 έως 7.000 ευρώ. Για να πετύχουν τον στόχο τους, τα μέλη της σπείρας έδιναν αμοιβή 70-400 ευρώ κυρίως σε άστεγους και τοξικομανείς, προκειμένου να κάνουν χρήση των στοιχείων ταυτότητάς τους. Ταυτόχρονα, το κύκλωμα μπορούσε να εξασφαλίζει «χαρτιά» και σε αλλοδαπούς άνδρες. Πώς; Με ψευδείς δηλώσεις πατρότητας και τη βοήθεια γυναικών Ρομά. Για παράδειγμα, υπήκοος Μπανγκλαντές εμφανιζόταν ως βιολογικός πατέρας ανήλικου Ρομά και αυτομάτως αποκτούσε άδεια παραμονής στη χώρα. Τις γραφειοκρατικές διαδικασίες αναλάμβαναν να «τακτοποιούν» δύο συνεργαζόμενοι με το κύκλωμα δικηγόροι και ένας συμβολαιογράφος.

Στο πλαίσιο των ερευνών, ταυτοποιήθηκαν 150 περιπτώσεις εικονικών συμφώνων συμβίωσης και πάνω από 200 περιπτώσεις νομιμοποίησης αλλοδαπών με ψευδείς αναγνωρίσεις πατρότητας. Από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών που «έτρεξε» την έρευνα έγιναν έρευνες σε 26 σπίτια και κατασχέθηκαν 213.000 ευρώ σε μετρητά. Αρκετές από τις αλλοδαπές που εξασφάλιζαν –μέσω του κυκλώματος– άδεια παραμονής στην Ελλάδα απασχολούνταν στη συνέχεια ως εκδιδόμενες και μάλιστα η Ελληνική Αστυνομία αναμένεται να διερευνήσει τυχόν διασύνδεση των κατηγορουμένων και με οργανωμένα κυκλώματα μαστροπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή