Στα σκαριά η δημιουργία νέας συνδικαλιστικής παράταξης

Στα σκαριά η δημιουργία νέας συνδικαλιστικής παράταξης

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία μιας νέας συνδικαλιστικής παράταξης, η οποία φιλοδοξεί να ανατρέψει τα δεδομένα στο συνδικαλιστικό κίνημα, αναμένεται να ανακοινώσει αμέσως μετά το Πάσχα, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην Alpha Bank, Τάσος Γκιάτης. Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Γκιάτης, που τα τελευταία πολλά χρόνια λαμβάνει… ποσοστά Τσαουσέσκου στις εκλογές του συλλόγου προσωπικού της τράπεζας (έλαβε 95,19% στις πρόσφατες εκλογές), θεωρεί ότι ήρθε πλέον η ώρα να αναδυθεί ξανά στο προσκήνιο ο χώρος της εργασίας, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει, «σημαντικό μέρος της παρούσας συνδικαλιστικής ηγεσίας βουλιάζει στην αναξιοπιστία μαζί με την πολιτική ηγεσία της χώρας». Στο ερώτημα αν η νέα αυτή παράταξη θα πρόσκειται στη Ν.Δ., καθώς είναι γνωστές αφενός οι αποστάσεις της ΔΑΚΕ με τη νέα ηγεσία του κόμματος αλλά και οι καλές σχέσεις του ίδιου με τον πρόεδρο της Ν,Δ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Γκιάτης δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν έχουμε και δεν θέλουμε χρίσμα από κανένα κόμμα. Δεν είμαστε διασπαστές αλλά θα προκαλέσουμε διασπάσεις στις παραδοσιακές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος».

Αναλύοντας την πολιτική της νέας παράταξης που εκτός απροόπτου θα ονομάζεται «Δύναμη Ελπίδας», ξεκαθαρίζει ότι δεν θα είναι μια παράταξη που ως μόνο στόχο θα έχει να κάνει απεργίες και να καταγγέλλει την εκάστοτε κυβέρνηση και τις πρακτικές της. «Θα διατυπώνουμε συγκεκριμένες προτάσεις και θα λειτουργούμε με βάση τα πραγματικά δεδομένα» υποστηρίζει, απορρίπτοντας την ξύλινη συνδικαλιστική πρακτική που βασίζεται μόνο σε αφορισμούς και συνθήματα. Σύμφωνα με τον κ. Γκιάτη, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που σήμερα βρίσκεται η χώρα και κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή κριτική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Alpha Bank δεν διστάζει να ταχθεί υπέρ συγκεκριμένων αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, όπως για παράδειγμα ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διενέργεια απεργιών, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει, με εξαίρεση συγκεκριμένους κλάδους (για παράδειγμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς), πλέον η συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις είναι πολύ μικρή. Στην ερώτηση αν, εν μέσω της δύσκολης διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, θα μπορούσε κανείς να τον κατηγορήσει ότι επιλέγει να τα βάλει με το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ διακυβεύονται σημαντικά δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, ο κ. Γκιάτης απαντά ότι θα έπρεπε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να ανοίξουν την συζήτηση προκειμένου να αλλάξουν οι νοοτροπίες και να κερδίσουν την αξιοπιστία.

Η εμπειρία του στον χώρο των τραπεζών θα καθορίσει τις μελλοντικές του επιλογές, με δεδομένο μάλιστα ότι στις εκλογές του συλλόγου στην Alpha Bank λαμβάνει διαχρονικά μεγάλα ποσοστά, κάτι που όπως ο ίδιος σημειώνει «δεν είναι τυχαίο». «Καθημερινός μας σκοπός είναι να κάνουμε καλύτερη την ζωή των εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται δράσεις όπως η δημιουργία πολυϊατρείων (σύντομα εγκαινιάζουν έναν νέο χώρο στην Αθήνα για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες), δημιουργούν σύγχρονο γυμναστήριο για τους εργαζομένους στην τράπεζα και τις οικογένειές τους, έχουν δημιουργήσει ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια με ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, νοσοκομειακά και για παροχές εφάπαξ. Παράλληλα, έχουν μειώσει τις εισφορές κι όπως χαρακτηριστικά λέει «έχουμε επιχειρησιακή σύμβαση που προστατεύει όλους τους εργαζομένους». «Με τη διοίκηση δεν είμαστε ιδεολογικοί αντίπαλοι, παλεύουμε καθημερινά για το καλύτερο για τα μέλη μας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε αυταπάτες και δεν ζητάμε το ανέφικτο» υποστηρίζει ο κ. Γκιάτης.

Αν και βάσει του σχεδιασμού, η νέα συνδικαλιστική παράταξη θα περιλαμβάνει στελέχη από μεγάλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Γκιάτης δεν θα μπορούσε να αναφερθεί στον τραπεζικό, από τον οποίο άλλωστε προέρχεται και δραστηριοποιείται τόσα χρόνια. Ο ίδιος θεωρεί ότι η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα και αν άμεσα δεν ληφθούν αποφάσεις από την πολιτεία, τότε εκτιμά ότι η 4η ανακεφαλαιοποίηση θα είναι στην πόρτα μας, με ό,τι αυτό σημαίνει. «Να μην ξεχνάμε ότι τα stress test του 2018 θα πραγματοποιηθούν με βάση τα στοιχεία στις 30/9/ 2017. Η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει. Χρειάζονται άμεσες αποφάσεις για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων και βέβαια αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προκειμένου να επιστρέψουν οι καταθέσεις» σημειώνει. Για να καταλήξει με τη διαπίστωση ότι οι τράπεζες για μεγάλο διάστημα έχουν μετατραπεί σε ΚΕΠ, αντί να αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή