Φοροδιαφυγή από βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις

Φοροδιαφυγή από βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθεστώς φορολογικής ασυλίας εξακολουθούν να λειτουργούν τα χιλιάδες ακίνητα χωρίς ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ, που πραγματοποιούν βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουρίστες, την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν την απειλή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων από την εξαγγελθείσα επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης την 1η Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έστειλε επιστολή προς την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, σημειώνοντας τις ελλείψεις που έχει το νομοθετικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (το οποίο δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί) και υπογραμμίζοντας τις θέσεις του για τις προτεινόμενες αλλαγές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΞΕΕ ανέθεσε στην εταιρεία Grant Thornton το έργο της εκπόνησης μελέτης με αντικείμενο την επίδραση του φόρου διαμονής στον ξενοδοχειακό κλάδο και την καταγραφή των επιπτώσεων από την εφαρμογή του. Παράλληλα, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος συνέταξε και υπέβαλε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

Στη δισέλιδη επιστολή που απέστειλε το ΞΕΕ στην κ. Κουντουρά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι σε επίπεδο αριθμού ακινήτων ανά διαχειριστή δεν υφίσταται περιορισμός από τον νόμο και αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, με κοινή απόφαση 4 υπουργών, να θεσπίσει ανώτατο όριο 2 ακινήτων σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές και μόνο για λόγους προστασίας της κατοικίας. Κατά το ΞΕΕ, οι «διαχειριστές» περισσότερων των 2 ακινήτων εξυπακούεται ότι ασχολούνται με την ενοικίαση κατοικιών επαγγελματικά και θα πρέπει φορολογικά να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους υπόλοιπους επαγγελματίες της φιλοξενίας και, παράλληλα, να είναι υπόχρεοι εκτός του φόρου εισοδήματος να υπόκεινται σε ΦΠΑ και από το 2018 σε φόρο διαμονής. Επιπλέον, το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι δεν προβλέπονται σοβαρές κυρώσεις για τους παρανομούντες, καθώς το προβλεπόμενο πρόστιμο ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο πρόστιμο για τις επαύλεις με ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ φθάνει στις 50.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή