Ιερέας κατά «διαβόλου» στο Μόναχο

Ιερέας κατά «διαβόλου» στο Μόναχο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «διάβολος» φανερώθηκε την προπαραμονή της 25ης Μαρτίου, δίπλα στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων του Μονάχου και χρειάστηκε η συνδρομή ενός ορθόδοξου χριστιανού ιερέα για τον εξορκισμό του… Είχε τη μορφή μιας άσκαστης από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βόμβας, από τις χιλιάδες που δέχθηκε η βαυαρική πρωτεύουσα, όπου έκανε τα πρώτα του πολιτικά βήματα ο Αδόλφος Χίτλερ και το όλο σκηνικό για την εξουδετέρωσή της παρέπεμπε σε εκείνο στο… Νέο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Με τη διαφορά ότι στο Μόναχο όλα έγιναν δι’ ευχών του ελληνορθόδοξου ιερωμένου της εκκλησίας που ευλόγησε τον Γερμανό πυροτεχνουργό προτού εκείνος κατέβει στο πηγάδι και τα βάλει με τον «διάβολο».

Ηταν 23 Μαρτίου και στην εκκλησία των Αγίων Πάντων οι Ελληνες του Μονάχου προετοιμάζονταν για τον εορτασμό ανήμερα την 25η της εθνικής επετείου, όταν στο γειτονικό οικόπεδο που εφάπτεται με εκείνο του ναού, ο Τόβια Σμουκ, χειριστής του εκσκαφέα που εκτελούσε χωματουργικά έργα, χτύπησε με το διατρητικό ρύγχος κάτι σκληρό. Στην αρχή υπέθεσε ότι ήταν κάποια πέτρα, αλλά όταν δοκίμασε εκ νέου να τη σπάσει και απέτυχε κατέβηκε στην τάφρο, όπου έντρομος διαπίστωσε ότι το αντικείμενο που πάλευε να απομακρύνει ήταν ένας «διάβολος», όπως οι πυροτεχνουργοί στη Γερμανία αποκαλούν τις βόμβες που ερρίφθησαν από τους συμμάχους στις πόλεις και δεν εξερράγησαν, βάρους 250 κιλών.

Ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία και τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο απομάκρυνσής της για την 25η Μαρτίου. Χωρίς να προκληθεί αναστάτωση, 2.500 άνθρωποι εγκατέλειψαν την ημέρα της επιχείρησης και για λίγες ώρες τα γύρω σπίτια, τα καταστήματα έκλεισαν, ενώ ματαιώθηκαν και οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Ελλήνων του Μονάχου για την εθνική επέτειο. «Προτού ν’ αρχίσουν οι εργασίες εξουδετέρωσης της βόμβας πήγα στο εργοτάξιο και είχα εγκάρδια συνομιλία με τον χειριστή του εκσκαφέα και με τον ειδικό πυροτεχνουργό Ρόγκερ Φλακόβσκι που θα αχρήστευε τη βόμβα. Του έδωσα την ευλογία του Θεού για το άκρως επικίνδυνο έργο του και δέχθηκε τις ευχές μου με εγκαρδιότητα», είπε στην «Κ» ο πρωτοπρεσβύτερος της εκκλησίας πατήρ Απόστολος Μαλαμούσης.

Οι εφημερίδες του Μονάχου περιέγραψαν με εκτεταμένα ρεπορτάζ την όλη επιχείρηση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ευλογία του Ελληνα ιερέα προς τον πυροτεχνουργό. «Μια βόμβα με δύναμη εκπυρσοκρότησης, ιερέας παρέχει την ευλογία του» και «Εξουδετέρωση με επίβλεψη από πολύ ψηλά (από τον ιερέα και τον Θεό)» έγραψε η ΤΖ, ενώ η Abendzeitung είχε ως τίτλο «Ξορκίσαμε τον διάβολο».

Το Μόναχο, εκτός από πόλη του πολιτισμού και του φιλελληνισμού, είναι σήμερα και η «πόλη των διαβόλων», αφού «καραδοκούν» στο έδαφος περισσότερες από 2.500 άσκαστες βόμβες. Ως αφετηρία της πολιτικής διαδρομής του Χίτλερ, προπύργιο των εθνικοσοσιαλιστών, αλλά και σημαντικού βιομηχανικού κέντρου για την παραγωγή όπλων και πολεμοφοδίων, δέχθηκε ανελέητους βομβαρδισμούς από τους συμμάχους διαρκούντως του πολέμου. Πολλές παρέμειναν «τυφλές» μέσα σε οικόπεδα και χωράφια, ακόμη και σήμερα, με κίνδυνο εκπυρσοκρότησης, σε περίπτωση που κάποιος τις αγγίξει.

Με βάση στοιχεία από το «Χρονικό της Πόλης του Μονάχου 1945-1949», εναντίον της πόλης έλαβαν χώρα 74 αεροπορικές επιδρομές γαλλικών, αγγλικών και αμερικανικών αεροσκαφών μεταξύ 4 Ιουνίου 1940 και 26 Απριλίου 1945, στις οποίες 6.632 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 15.800 τραυματίστηκαν. Στην περιοχή έπεσαν περισσότερες από 61.000 μεγάλες και μικρές βόμβες ανατίναξης, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 81.500 κατοικίες και 300.000 άνθρωποι να μείνουν άστεγοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή