ΑΟΖ και ενεργειακό θορυβούν την Αγκυρα

ΑΟΖ και ενεργειακό θορυβούν την Αγκυρα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επαφές της κυπριακής κυβέρνησης στην αμερικανική πρωτεύουσα και οι νέες συγκλίσεις της Ουάσιγκτον με τη Λευκωσία σε σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν το μέλλον της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου θορύβησαν την τουρκική πλευρά, η οποία με νέο ανακοινωθέν της σπεύδει να υπενθυμίσει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει στις ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς στο ζήτημα της ΑΟΖ λαμβάνοντας τα δικά της μέτρα.

Σε σχετικό ανακοινωθέν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τις επαφές της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ουάσιγκτον και τις εξελίξεις στο ζήτημα του φυσικού αερίου, η Αγκυρα υπενθυμίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα περίχωρα της Κύπρου και αφήνει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αντίποινα σε περίπτωση που τις επόμενες εβδομάδες η Λευκωσία, σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις, επιχειρήσει να προχωρήσει σε νέες έρευνες και εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στη Λευκωσία, καλά πληροφορημένες πηγές τόνιζαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται έτοιμος και πρόθυμος να εγείρει το ζήτημα των «τουρκικών απειλών» στην πρώτη συνάντησή του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η οποία προγραμματίζεται για το βράδυ της Κυριακής.

Ο προβληματισμός της Αγκυρας έρχεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας λίγο μετά τις σημαντικές επαφές που είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο στενός του συνεργάτης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης στην Ουάσιγκτον. Στις ΗΠΑ, οι δύο πολιτικοί άνδρες συναντήθηκαν με σημαντικούς πρωταγωνιστές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, όπως τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους, τον βοηθό υφυπουργό για θέματα ενεργειακής διπλωματίας, Ρόμπιν Ντάνιγκαν, ο οποίος εξέφρασε ενδιαφέρον για την υπογραφή των συμβολαίων με τις εταιρείες που κέρδισαν στον τρίτο γύρο αδειοδότησης στα τεμάχια 6, 8, 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συναντήσεις με τον προσωρινό υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τζον Χέφερν, τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Τζόναθαν Κόεν, με στελέχη της εταιρείας ExxonMobil και την Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC).

Σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πλευρά, οι νέες συναντήσεις με την αμερικανική πλευρά έχουν προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου στις 6 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και για όλες τις πρωτοβουλίες που δρομολογούνται, καθώς πληροφορίες λένε ότι γίνεται προεργασία από τον Λευκό Οίκο για την ανάληψη πρωτοβουλίας στο Μεσανατολικό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επικείμενες επισκέψεις στην Ουάσιγκτον του Αιγύπτιου προέδρου και του βασιλιά της Ιορδανίας.

Το Κυπριακό

Στο μεταξύ, η τουρκική πλευρά εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες της Κύπρου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το πρώτο βήμα για την επανέναρξη των συνομιλιών. Η Αγκυρα εξακολουθεί να υπογραμμίζει τη σημασία της λύσης για την Κύπρο, την Ελλάδα, τα ενεργειακά και πολιτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά την ίδια την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, όμως, επισημαίνει ότι μια «γρήγορη λύση» εξαρτάται «αποκλειστικά» από την αναθεώρηση της στρατηγικής της Λευκωσίας και της Αθήνας σε σειρά θεμάτων.

Τέλος, τονίζει ότι η έμφαση της τουρκικής πλευράς στα περίφημα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν είναι ένα τέχνασμα στις διαπραγματεύσεις, αλλά πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή