ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Η κυβέρνηση απορρίπτει τουρκοκυπριακούς ισχυρισμούς για τα ΜΟΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με γραπτή δήλωσή του, απάντησε σε ισχυρισμούς της τουρκοκυπριακής πλευράς σε σχέση με τη φερόμενη μη εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προκειμένου να υποστηρίξει τη θέση της ότι στο αυριανό δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί πρέπει να συζητηθεί η εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

Όσον αφορά στη διαλειτουργικότητα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση, από το 2015.

«Δυστυχώς, ενδεχομένως για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συμφωνεί με την εν λόγω πρόταση, υποστηρίζοντας την απευθείας συνομολόγηση συμφωνιών περιαγωγής μεταξύ των εταιρειών στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές. Η τουρκοκυπριακή πρόταση είναι πολιτικά επισφαλής και νομικά προβληματική», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Όσον αφορά στο ηλεκτρικό δίκτυο, παρατήρησε ότι από το 2016, λειτουργεί συγχρονισμένα σε προσωρινή βάση, ύστερα από βλάβη στο σύστημα παραγωγής στα κατεχόμενα και αίτημα των Τουρκοκυπρίων προς την Κυπριακή Δημοκρατία για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε σχέση με τις δικοινοτικές δράσεις στο πλαίσιο της τεχνικής επιτροπής για την Εκπαίδευση, ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάζεται καλή τη πίστη, υποβάλλοντας και προωθώντας εισηγήσεις οι οποίες έχουν στόχο να συμβάλουν στην καλλιέργεια συνθηκών ειρήνης και συμφιλίωσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει, ακόμη, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάζεται εντατικά για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Επισημαίνει, τέλος, ότι τα όποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θα πρέπει να λειτουργούν ενισχυτικά προς τη διαπραγματευτική διαδικασία και να εξυπηρετούν τον επιδιωκόμενο στόχο που είναι η επίλυση του Κυπριακού, εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

«Δεν χρειάζονται σχόλια, ένα εικοσιτετράωρο πριν το δείπνο των δύο ηγετών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Πρόσθεσε πως είναι προτιμότερο να αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Ερωτηθείς κατά πόσο γνωρίζει εάν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 4 Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε από τουρκοκυπριακής πλευράς, ο κ.Κασουλίδης ανέφερε πως δεν έχει οποιαδήποτε ενημέρωση.

Υπέδειξε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν θα τον εξέπληττε διότι πάντα όταν ο γενικός γραμματέας συναντάται με έναν εκ των ηγετών, επιθυμεί ή αποδέχεται να βλέπει και τον άλλο.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ