Διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν

Διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο, διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς εμπλοκή δεν υπάρχει μόνο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, αλλά και μεταξύ των ίδιων των θεσμών, που είναι διχασμένοι ως προς το εύρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αλλά και ως προς τον χρόνο εφαρμογής της. Ετσι, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα επιτευχθεί πρόοδος στο Eurogroup της Μάλτας την ερχόμενη Παρασκευή. Η αναζωπύρωση της διάστασης απόψεων στο ασφαλιστικό έφερε στην επιφάνεια φόβους της Επιτροπής για πιθανά πρόστιμα που θα κληθεί να πληρώσει αν το θέμα πάει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Η διάσταση της Επιτροπής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντοπίζεται όχι μόνο στο πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων, με το ΔΝΤ να πιέζει για το 2019 και την Επιτροπή να υποστηρίζει την ελληνική πλευρά για εφαρμογή το 2020, αλλά και στο μέγεθος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Επιτροπή, θέλοντας να βοηθήσει την ελληνική πλευρά και να περιορίσει τις περικοπές στις συντάξεις, χρησιμοποιεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα ως επιχείρημα μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ωστόσο άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί πρόστιμο στην Κομισιόν.

Η υπόθεση ήταν κυπριακή, κατά τη διάρκεια του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής, και παρόλο που το Δικαστήριο είχε κρίνει πως σε κάποιες περιπτώσεις, που οι περικοπές στον ασφαλιστικό τομέα είναι πολύ μεγάλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που εκτίθεται, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να πληρώσει πρόστιμο στο μέλλον. Αυτό το επιχείρημα έφεραν στο τραπέζι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τις διαπραγματεύσεις, καθώς υποστηρίζουν την ελληνική πλευρά που θέλει μέτρα μόνο 0,7% του ΑΕΠ να επιβληθούν στο ασφαλιστικό και όχι 1% που επιμένει το ΔΝΤ, μεταφέροντας το υπόλοιπο 0,3% σε περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ορίου. Το επιχείρημα έχει μάλλον προβληματίσει τους υπόλοιπους θεσμούς και δεν φαίνεται να παίξει ρόλο στις τελικές αποφάσεις, αλλά είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις.

Δύσκολος μήνας ο Απρίλιος

Ετσι, μέχρι το Eurogroup της Μάλτας την Παρασκευή, οι ελπίδες για πρόοδο είναι ελάχιστες, με Ευρωπαίο αξιωματούχο να λέει στην «Κ» πως δεν βλέπει πώς μπορεί να λυθεί το αδιέξοδο στη Μάλτα αν κάποια από τις πλευρές δεν υποχωρήσει. Συγχρόνως, όσο περνάει ο χρόνος τόσο δυσκολότερα θα κλείσει η συμφωνία, όπως διαμηνύουν ευρωπαϊκές πηγές, προβλέποντας ότι τα αιτήματα από την πλευρά του ΔΝΤ θα γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Συγχρόνως, ο Απρίλιος είναι δύσκολος μήνας για αποφάσεις, καθώς μετά το Eurogroup στη Μάλτα ακολουθούν οι πασχαλινές διακοπές, που είναι φέτος την ίδια εβδομάδα για ορθόδοξους και καθολικούς, ενώ μετά ακολουθούν οι εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Επίσης, στις Βρυξέλλες ανησυχούν και με τον διορισμό του νέου Αμερικανού εκπροσώπου στο ΔΝΤ, καθώς δεν είναι γνωστή η στάση που θα κρατήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή