Γρίφος οι εισφορές για «μπλοκάκια», ενώ λήγει η 2η παράταση πληρωμής

Γρίφος οι εισφορές για «μπλοκάκια», ενώ λήγει η 2η παράταση πληρωμής

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η σύγχυση στους κόλπους των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και δη όσων έχουν παράλληλη απασχόληση και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Σε λίγες ημέρες λήγει και η δεύτερη παράταση για την πληρωμή εισφορών κι ακόμη υπάρχουν ασφαλισμένοι που δεν έχουν λάβει ειδοποιητήριο για τις εισφορές Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή, αυξάνεται ο αριθμός αυτών που, παρότι έχουν ενημερωθεί μέσω του ιστότοπου του ΕΦΚΑ για το ύψος των εισφορών που πρέπει να πληρώσουν, αμφισβητούν τα ποσά, ενώ οι λογιστές επισημαίνουν ότι, χωρίς συγκεκριμένες ειδικότητες, τα ασφαλιστικά πακέτα που προβλέπονται στις τελευταίες εγκυκλίους θα προκαλέσουν πολλά λάθη στις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ).

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η επιστολή που απέστειλε στον υφυπουργό Εργασίας Τ. Πετρόπουλο ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) Γ. Στασινός, με την οποία ζητεί 4 άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση αδικιών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η νέα πλατφόρμα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών-μηχανικών δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθημερινά δυσκολίες στους ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ ζητεί από τον κ. Πετρόπουλο παράταση της ασφαλιστικής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για όλους τους μηχανικούς που εμφανίζονται σήμερα στα ηλεκτρονικά συστήματα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μέχρι να ενταχθούν στο σύστημα τα στοιχεία από το εισόδημα του 2016. Μάλιστα επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ασφαλισμένους καταθέτουν ενστάσεις ή αιτήσεις θεραπείας να πληρώσουν τις ελάχιστες εισφορές μέχρι να δοθεί οριστική λύση και ζητεί παράταση της καταβολής εισφορών για τους εργαζομένους με «μπλοκάκια» και τις εταιρείες που τους απασχολούν, τουλάχιστον 30 ημερών, από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής ΑΠΔ για αυτές τις περιπτώσεις. Τέλος, το ΤΕΕ ζητεί, στις περιπτώσεις που ένας εργαζόμενος εντάσσεται στο ηλεκτρονικό σύστημα σήμερα ως εργαζόμενος με «μπλοκάκι», να ακυρώνεται αυτόματα, από το ίδιο το ηλεκτρονικό σύστημα, το ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο για τις εισφορές του ως «ελεύθερου επαγγελματία».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, πολλές από τις αστοχίες διορθώνονται με τα ειδοποιητήρια του Φεβρουαρίου και ακόμη περισσότερες θα λυθούν με αυτά του Μαρτίου, παράλληλα με την επίλυση των προβλημάτων του μητρώου ασφαλισμένων. Οπως χαρακτηριστικά σημείωνε, κανείς δεν θα καταβάλλει περισσότερα από αυτά που του αναλογούν, καθώς προβλέπονται συμψηφισμοί που ήδη θα ξεκινήσουν από τις εισφορές Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας κρίνει απολύτως ικανοποιητική την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ κατά το πρώτο δίμηνο, με αποτέλεσμα στο ταμείο να εμφανίζεται δημοσιονομικό πλεόνασμα 41 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 116 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Πετρόπουλο, 1,3 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι έχουν πληρώσει εισφορές ύψους 264 εκατ. ευρώ και η εισπραξιμότητα από εισφορές μη μισθωτών έχει αυξηθεί κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Στον αντίποδα, στελέχη του υπερφορέα εκτιμούν ότι θα υπάρξει έλλειμμα στο ταμείο, καθώς δεν έχουν προσμετρηθεί τα λειτουργικά έξοδα του ΕΦΚΑ και επισημαίνουν ότι συνεχίζεται η πάγια τακτική των πολλών τελευταίων ετών να μην αποδίδονται στο σύνολό τους οι εισφορές προς τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα ήδη για τους πρώτους μήνες του 2017 να έχει δημιουργηθεί «τρύπα» της τάξη των 130 εκατ. ευρώ. Ο κ. Πετρόπουλος πάντως, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για διορθωτικές παρεμβάσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα από 30.000 έως 60.000 ευρώ, στο απώτερο όμως μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή