Μοσκοβισί: Αναγκαία η τεχνική συμφωνία για να περιοριστούν τα ρίσκα για την ελληνική οικονομία

Μοσκοβισί: Αναγκαία η τεχνική συμφωνία για να περιοριστούν τα ρίσκα για την ελληνική οικονομία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο δεν είναι μόνο εφικτή σύντομα, αλλά και αναγκαία, για να περιοριστούν τα ρίσκα που συνδέονται με την καθυστέρηση και να μην χαθούν τα περσινά θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα», διεμήνυσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί την Τρίτη, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα το ελληνικό πρόγραμμα.

Για τον κ. Μοσκοβισί η ελληνική οικονομία επέδειξε ιδιαίτερη ελαστικότητα στο ταραχώδες 2015 και παρά τις συνέπειες των capital controls. Θετικές ενδείξεις υπήρχαν για το 2016, καθώς υπήρξε επιστροφή στην ανάπτυξη «σε κάποια τρίμηνα και μείωση ανεργίας», αλλά αυτές οι θετικές εξελίξεις έχουν αρχίσει ήδη να μετριάζονται, εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ακόμη πως οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν κατά κύριο λόγο επιτευχθεί και ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0.5% για το 2016 έχει ξεπεραστεί κατά πολύ. «Η Eurostat θα δημοσιεύσει τα επίσημα αποτελέσματα στο τέλος Απριλίου, αλλά αναμένουμε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα να ξεπεράσει το 3% και να παραμείνει εντός πλαισίου, επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018»

Οσον αφορά τα βασικά ανοιχτά σημεία στην διαπραγμάτευση, ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε πως στον τομέα των εργασιακών «είναι σημαντικό η ελληνική αγορά εργασίας να λάβει υπόψη τις δυσκολίες στον τομέα της απασχόλησης στην Ελλάδα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία» . Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Αθήνα θα πρέπει να υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές σε τομείς όπως αυτοί των ομαδικών απολύσεων και των δράσεων των συνδικάτων. 

Στον τομέα της ενέργειας είναι σημαντικό να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, έχοντας υπόψιν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, υποστήριξε και πρόσθεσε πως «ένα πιο ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό πλαίσιο είναι προς το συμφέρον του καταναλωτή».

Χρειάζονται πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα για τα χρόνια μετά την λήξη του προγράμματος, σημείωσε, τέλος, ο Γαλλος Επίτροπός θα συμμετάσχει το απόγευμα στη συνάντηση με τους Ελληνες υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη και Εφη Αχτσιόγλου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή