Με απορρόφηση 106% έκλεισε το ΕΣΠΑ 2007 – 2013

Με απορρόφηση 106% έκλεισε το ΕΣΠΑ 2007 – 2013

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασική εκκρεμότητα τις τρεις οδικές παραχωρήσεις, η παράδοση των οποίων έχει λάβει άτυπη παράταση λίγων εβδομάδων, η κυβέρνηση «έκλεισε» στα τέλη Μαρτίου το προηγούμενο ΕΣΠΑ, αποτρέποντας την απώλεια κοινοτικών πόρων. Το υπουργείο Οικονομίας έστειλε ως ώφελε την τελική έκθεση ολοκλήρωσης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, κλείνοντας και τυπικά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, κατά την οποία εισέρρευσαν στη χώρα 20,2 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας το σύνολο της κοινοτικής συνδρομής που μπορεί να γίνει αποδεκτό, με βάση και τη διαδικασία της υπερδέσμευσης (overbooking), φθάνει τα 21,5 δισ. ευρώ και το ποσοστό απορρόφησης στο 106%. Το αυξημένο ποσοστό απορρόφησης αποτελεί ουσιαστικά ένα «μαξιλάρι» προκειμένου να καλυφθούν αστοχίες, όπως η χρηματική διόρθωση που θα υποχρεωθεί να δεχθεί η χώρα μας μετά την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τη διαπίστωση του καρτέλ των κατασκευαστικών.

Το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε και λόγω των διευκολύνσεων που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Η πλήρης απορρόφηση των χρημάτων και η αποτροπή της απώλειας κοινοτικών πόρων είναι αποτέλεσμα της δυνατότητας που δόθηκε την περίοδο εκείνη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μηδενισμό της εθνικής συμμετοχής, δηλαδή την απαλλαγή της υποχρέωσης που είχε η χώρα μας να καταβάλει και χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίστοιχα, την περίοδο εκείνη συμφωνήθηκε να δοθεί στην Ελλάδα αυξημένη προκαταβολή από το νέο ΕΣΠΑ προκειμένου να κλείσει έγκαιρα τις εκκρεμότητες της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση μέσω του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξανδρου Χαρίτση κάνει λόγο για «επιτυχία σε πείσμα της τραγικής κατάστασης» που παρέλαβε από τους προκατόχους της και η οποία χαρακτηριζόταν από «χαμηλή απορρόφηση, απουσία σχεδιασμού, προχειρότητα και κακοδιαχείριση». Στις δηλώσεις του ο κ. Χαρίτσης ασκεί κριτική στις υπερδεσμεύσεις πόρων που, όπως σημειώνει, είχαν υπερβεί τα 6 δισ. ευρώ σε σχέση με τα διαθέσιμα κονδύλια και υπεραμύνεται της «εξυγίανσης των προγραμμάτων» στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει το πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι η εξυγίανση του προηγούμενου ΕΣΠΑ ήταν μια αναγκαία διαδικασία, προκειμένου να κλείσει το πρόγραμμα, στο πλαίσιο της οποίας μεγάλος αριθμός έργων μεταφέρθηκε στο νέο, απορροφώντας σημαντικά κονδύλια από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Το κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 συμπίπτει και με την επίσκεψη της επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Κ. Κρέτσου, η οποία θα βρίσκεται σήμερα τη χώρα μας στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης. Η επίτροπος θα μιλήσει στην κοινή Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής με θέμα «Η πολιτική συνοχής στην Ελλάδα: επιτυχίες, προκλήσεις και προοπτικές», ενώ στη συνέχεια θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελλο, τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Αλέξανδρο Χαρίτση. Το απόγευμα θα λάβει μέρος σε Διάλογο με τους Πολίτες με θέμα «Ευκαιρίες και προκλήσεις για επενδύσεις με ευρωπαϊκούς πόρους – Το μέλλον της Ευρώπης», την Πέμπτη θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων της νέας σήραγγας των Τεμπών, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα επισκεφθεί τη Μακεδονία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή