Κυβέρνηση και ΔΕΗ αναζητούν τις προς πώληση μονάδες

Κυβέρνηση και ΔΕΗ αναζητούν τις προς πώληση μονάδες

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το τεχνικό και ιδιαίτερα πολύπλοκο σκέλος του σχεδίου πώλησης παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ υποχρεώνεται να καταπιαστεί άμεσα η κυβέρνηση, καθώς τον προσεχή Σεπτέμβριο πρέπει να τεστάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον (market test) για τις λιγνιτικές μονάδες που θα διαθέσει σε τρίτους. Δεδομένου ότι και η ίδια η κυβέρνηση δεν αναμένει επενδυτική ανταπόκριση που να καλύπτει τις απαιτήσεις των θεσμών για μείωση του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ κατά 40%, επεξεργάζεται από τώρα και σενάριο πακέτων λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, αφού η συμφωνία με τους πιστωτές θα κάνει ρητή αναφορά και σε πώληση υδροηλεκτρικών εάν χρειαστεί.

Οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και διοίκησης της ΔΕΗ για το ποιες μονάδες θα μπορούσαν να διατεθούν στο market test του Σεπτεμβρίου έχουν ήδη γίνει, ενώ αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας με τους πιστωτές το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο τριμερών συναντήσεων μεταξύ υπουργείου, ΔΕΗ και θεσμών.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι λίγο έως πολύ όπως ακριβώς την περιέγραψε ο ίδιος ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την περασμένη Παρασκευή.

«Το ότι θα υπάρξει άνοιγμα στο πεδίο του λιγνίτη φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί, θα υπάρξει. Τώρα, ο τρόπος, η διαδικασία, οι επιλογές, τι θα περιλαμβάνει αυτό, εάν θα έχει παλιές μονάδες ή μεσαίες, εάν θα μπορούν να ανανεωθούν αυτές και ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να έχει το επενδυτικό σχήμα που θα συμμετάσχει, ή εάν θα είναι αρκετά τα χρήματα που θα πάρει η ΔΕΗ, όλα είναι θέματα προς συζήτηση…», είπε ο κ. Σταθάκης.

Τόσο το υπουργείο όσο και η ΔΕΗ εκτιμούν ότι το ποσοστό του 40% που απαιτούν οι θεσμοί δεν μπορεί να προκύψει βάσει του υφιστάμενου λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο κ. Σταθάκης στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς εξακολουθεί να θέτει αίτημα για περιορισμό του ποσοστού στο 30%.

Μια σημαντική τεχνική παράμετρος που τίθεται προς διερεύνηση είναι η περιορισμένη αυτονομία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε σχέση με τα ορυχεία που τις τροφοδοτούν. Υπό αυτή την έννοια, οι μοναδικές που θα μπορούσαν να διατεθούν αυτόνομα προς πώληση είναι οι δύο μονάδες του Αμυνταίου συνολικής ισχύος 546 MW και πιθανότατα ο ΑΗΣ Μεγαλόπολης, συνολικής ισχύος 511 MW, αφού όπως επισημαίνουν εμπειρογνώμονες κάποιες εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται και από τη μονάδα φυσικού αερίου στην ίδια περιοχή. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου διαθέτει δικά του ορυχεία για την τροφοδοσία του και συγκεκριμένα τα ορυχεία Αμυνταίου και Λακκιάς, όπως και ο ΑΗΣ Μεγαλόπολης το αντίστοιχο ορυχείο της Μεγαλόπολης.

Ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου με τις 5 συνολικά μονάδες του, συνολικής ισχύος 1.562 MW, καθώς και η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 προμηθεύονται καύσιμο από τρία ορυχεία που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτά είναι: το ορυχείο της Μαυροπηγής, του Νοτίου Πεδίου και της Ποντοκώμης. Η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στα σενάρια προς πώληση, καθώς δεν έχει κατασκευασθεί ακόμη και η λειτουργία της, εάν όλα πάνε καλά, θα ολοκληρωθεί μετά το 2020. Εξάλλου, ο κ. Σταθάκης τη χαρακτήρισε μόλις την περασμένη Παρασκευή ως «εμβληματική μονάδα για τη ΔΕΗ».

Η ίδια η ΔΕΗ δεν θα ήθελε να βάλει «πωλητήριο» στις μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, οι οποίες εκσυγχρονίζονται για να παραταθεί η λειτουργία τους μετά το 2025. Χωρίς κάποιες εκ των μονάδων του Αγ. Δημητρίου, ωστόσο το προς πώληση χαρτοφυλάκιο δεν γίνεται ελκυστικό. Αδιαπραγμάτευτη για την Επιχείρηση φαίνεται να είναι η μονάδα 5 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου που είναι η πλέον σύγχρονη, ενώ στην περίπτωση που θα υποχρεωθεί να βγάλει προς πώληση κάποιες εκ των 4 πρέπει να βρεθούν λύσεις που συνδέονται με την τροφοδότησή τους αλλά ταυτόχρονα και της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας. Ο ΑΗΣ Καρδιάς, συνολικής ισχύος 550 MW, μάλλον θα αποκλειστεί λόγω παλαιότητας και απόσυρσης το 2019 και απομένει το μεγάλο ερώτημα τι θα γίνει με τη μονάδα Μελίτη 1 της Φλώρινας, ισχύος 330 MW. Είναι η πιο σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ, ο σχεδιασμός έλαβε υπόψη και πρόβλεψη για δεύτερη μονάδα, την επίμαχη Μελίτη 2, στην οποία στηρίζεται η συμφωνία ΔΕΗ – CMEC όπως και η τροφοδοσία της στα λιγνιτωρυχεία Βεύης και Αχλάδας. Το πρώτο δεν έχει αναπτυχθεί γιατί γειτνιάζει με το υπό παραχώρηση κοίτασμα, για το οποίο το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε χθες ότι θα ακυρώσει τον σχετικό διαγωνισμό και θα προκηρύξει νέο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή