Επιβεβαιώνει διαψεύδοντας το υπ. Ενέργειας για τα ορυχεία Βεύης

Επιβεβαιώνει διαψεύδοντας το υπ. Ενέργειας για τα ορυχεία Βεύης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να επαναπροκηρύξει την παραχώρηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιβεβαιώνοντας –ενώ προσπαθούσε να διαψεύσει– χθεσινό δημοσίευμα της «Κ». Με μια αήθη ανακοίνωση που προδίδει έλλειψη ψυχραιμίας, το υπουργείο στρέφεται κατά της «Κ», η οποία κατέγραψε όσα είπε ο κ. Σταθάκης στην Πτολεμαΐδα.

«Για άλλη μία φορά η εφημερίδα “Καθημερινή” και η αρμόδια συντάκτις του ενεργειακού ρεπορτάζ προσφεύγουν στη γνωστή τακτική τους, διαστρεβλώνοντας συστηματικά την αλήθεια. Αυτή τη φορά δημοσιεύουν ανυπόστατο και αστήρικτο ρεπορτάζ σχετικά με την επένδυση της Μελίτης, παραθέτοντας δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, που δεν έγιναν ποτέ και πουθενά.

Το ΥΠΕΝ διευκρινίζει ότι το τμήμα του κοιτάσματος της Βεύης, το οποίο έχει παραχωρηθεί με αδιαφανείς διαδικασίες σε ιδιώτες χωρίς διεθνή διαγωνισμό, θα επαναπροκηρυχθεί με νόμιμο τρόπο».

Οι δηλώσεις του κ. Σταθάκη σε σχέση με το ορυχείο της Βεύης που δημοσιοποίησε η «Κ» χθες και σύμφωνα με το υπουργείο «δεν έγιναν ποτέ και πουθενά», διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία του προέδρου του κ. Φώτη Κεχαγιά και του περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη και το σχετικό βίντεο είναι διαθέσιμο στο Youtube. «Δεν υπέγραψα και δεν υπογράφω μια σύμβαση που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν έγινε διαγωνισμός,  συγγνώμη που το λέω αλλά είναι σαφές αυτό. Δεν υπέγραψα, δεν υπογράφω μια σύμβαση που δεν έγινε με διαγωνιστική διαδικασία και δόθηκε λίγες βδομάδες πριν πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση όπως δόθηκε».

Αυτό που προφανώς ενόχλησε το υπουργείο είναι ότι η «Κ» ανέδειξε στο ρεπορτάζ της τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, αφού στο συγκεκριμένο ορυχείο στηρίζεται η στρατηγική συνεργασία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC για την υλοποίηση του project Μελίτης. Επίσης, επισήμανε την αντιφατική στάση της κυβέρνησης σε ένα στρατηγικό τομέα για την ελληνική οικονομία, όπως είναι η ενέργεια και από τους λίγους που μπορούν να προσελκύσουν μεγάλες ξένες επενδύσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι αναφερόμενος στη συνεργασία της ΔΕΗ με τη CMEC, για την οποία η «Κ» εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στον διαγωνισμό της Βεύης την καθιστούν μετέωρη, ο κ. Σταθάκης την αμφισβήτησε ευθέως. «Υπάρχουν προφανώς θέματα με κάποιες επενδυτικές επιλογές της ΔΕΗ. Ανοικτό είναι αυτό το θέμα και προς συζήτηση. Δεν θα το κρύψουμε, το ξέρουν και η τοπική κοινωνία και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Εγείρονται διάφορα θέματα με κάποιες επενδυτικές επιλογές, ανοικτό όμως είναι το θέμα και είναι μέρος μιας συζήτησης που θα την κάνουμε αναγκαστικά το επόμενο διάστημα». Πρόκειται για μια συμφωνία, ωστόσο, που υπεγράφη παρουσία του κ. Τσίπρα, ο οποίος την είχε χαρακτηρίσει «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου για το κοίτασμα της Βεύης, αντέδρασε η εταιρεία Ακτωρ, αναφέροντας ότι επελέγη ως ανάδοχος με oμόφωνη απόφαση πενταμελούς επιτροπής, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 14 ελληνικοί και ξένοι όμιλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή