Πρόστιμα κατά Facebook για ψευδείς ειδήσεις προωθεί η γερμανική κυβέρνηση

Πρόστιμα κατά Facebook για ψευδείς ειδήσεις προωθεί η γερμανική κυβέρνηση

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιβολή ποινών εναντίον ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης που δεν μπορούν να απωθήσουν την κυκλοφορία παράνομου υλικού στους ιστότοπους τους, όπως ρητορική μίσους και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίδας καγκελαρίου συμφώνησε στο σύνολο κανόνων που επιβάλλουν πρόστιμα μέχρι και 50 εκατομμυρίων ευρώ σε σελίδες όπως το Facebook και το Twitter, εφόσον οι τελευταίες δεν καταφέρουν να ελέγξουν τη διαρροή τέτοιου υλικού.

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χέικο Μας δήλωσε πως ο νέος νόμος δεν θα περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο, αλλά θα παρεμβαίνει μονάχα όταν υλικό που προπαγανδίζει το μίσος ή προωθεί σκόπιμα ψευδείς ειδήσεις κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Όπως στους δρόμους, δεν υπάρχει χώρος για υποκίνηση εγκλημάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μας, προσθέτοντας πως «το διαδίκτυο επηρεάζει την κουλτούρα του διαλόγου και τη γενικότερη ατμόσφαιρα της κοινωνίας μας, καθώς ο λεκτικός ριζοσπαστισμός είναι συχνά ένα πρώιμο στάδιο της άσκησης σωματικής βίας». 

Επιπλέον, ο υπουργός στάθηκε στο ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν διαγράφουν αρκετό αξιόποινο υλικό, επικαλούμενος μία έρευνα που αναφέρει πως το Twitter διαγράφει μόλις το 1% και το Facebook το 39%. Μολαταύτα, τόνισε πως οι προσπάθειες καταπολέμησης της ρητορικής μίσους πρέπει να πάρουν πανευρωπαϊκή μορφή για να είναι αποτελεσματικές και να μην περιοριστούν σε μεμονωμένες προσπάθειες ορισμένων χωρών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο θέλει ακόμη την έγκριση του κοινοβουλίου για να τεθεί σε ισχύ, εγείρει σημαντικά προβλήματα για τις προαναφερθείσες ιστοσελίδες, οι οποίες λειτουργούν κατά βάση με τα αμερικανικά δεδομένα της ελευθερίας του λόγου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή