«Μετατόπιση» από την Τερέζα Μέι

«Μετατόπιση» από την Τερέζα Μέι

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραχωρήσεων στο ζήτημα της ελεύθερης εισόδου πολιτών της Ε.Ε. στη Βρετανία ακόμη και τα πρώτα χρόνια μετά το Brexit. Μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., το 2019, θα ακολουθήσει «φάση εφαρμογής», στη διάρκεια της οποίας μπορεί να εξακολουθήσουν να ισχύουν στη Βρετανία οι «τέσσερις ευρωπαϊκές ελευθερίες» (μετακίνηση ατόμων, μεταφορά κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών).

Μέχρι στιγμής, η Τερέζα Μέι έχει δώσει λιγοστές λεπτομέρειες για τη μεταβατική περίοδο. Αν όμως ο στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι η διατήρηση του status quo μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, τότε οφείλει να αποδεχθεί τους κανόνες της Ε.Ε. Ερωτηθείσα αν η κυβέρνησή της αποκλείει την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων σε οποιαδήποτε μεταβατική περίοδο μετά την οριστική συμφωνία για τους όρους του Brexit, η Μέι αρνήθηκε να απαντήσει.

«Οταν συμφωνήσουμε στο ποια θα είναι η μελλοντική μας σχέση, θα χρειαστεί μια περίοδος προσαρμογής των συστημάτων των επιχειρήσεων και των κρατικών υπηρεσιών», είπε η Μέι κατά την επίσκεψή της στη Σαουδική Αραβία. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε, πάντως, την προεκλογική υπόσχεση για «ανάκτηση του ελέγχου επί των συνόρων».

Οπως η Χίλαρι Κλίντον και η Μισέλ Ομπάμα πριν από εκείνη, η Τερέζα Μέι έφθασε στην πρωτεύουσα Ριάντ και έγινε δεκτή από τον διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου χωρίς κάλυμμα στο κεφάλι. «Ως επικεφαλής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σημαντικό να διατηρήσω σημαντικές σχέσεις στο πεδίο της ασφάλειας και του εμπορίου», είπε η Μέι. «Αλλά ελπίζω ότι θα φανεί επίσης πόσα μπορούν να επιτύχουν οι γυναίκες και ότι μπορεί να κατέχουν σημαντικές θέσεις».

Η Μέι διαπραγματεύεται συμφωνίες πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, η οποία συμπλήρωσε δύο χρόνια βομβαρδισμού της Υεμένης, με βρετανική και αμερικανική υποστήριξη. Ο πόλεμος έχει προξενήσει τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα. Παράλληλα, ένας από τους στόχους του ταξιδιού είναι η διασφάλιση ότι η γιγάντια κρατική εταιρεία πετρελαίου Saudi Aramco θα επιλέξει το χρηματιστήριο του Λονδίνου για την πρώτη της δημόσια εγγραφή.

Ως προς τις εμπορικές σχέσεις της με την Ε.Ε., πάντως, η Βρετανία φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί ότι το αίτημα για παράλληλες διαπραγματεύσεις εξόδου και νέας εμπορικής συμφωνίας δεν μπορεί να γίνει δεκτό. «Υπάρχουν προφανώς νομικοί περιορισμοί για το πώς μπορεί η Ε.Ε. να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός φθάνοντας στην Ιορδανία. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, η απάντηση αυτή δείχνει ότι η Μέι δεν περιμένει να υπάρξει το 2019 τίποτα περισσότερο από μια γενική συμφωνία για τις κατευθυντήριες γραμμές μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας. Η μακροχρόνια μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί μόνον εφόσον συναφθεί, υπογραφεί και επικυρωθεί αυτή η εμπορική συμφωνία.

Στο μεταξύ, στο στρατόπεδο των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, διετής αποπομπή από το κόμμα επιβλήθηκε στον πρώην δήμαρχο Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον για σχόλιο σύμφωνα με το οποίο «ο Χίτλερ υποστήριζε τον σιωνισμό πριν τρελαθεί και σκοτώσει έξι εκατ. Εβραίους». «Ο Λίβινγκστον προσέβαλε βαθύτατα την εβραϊκή κοινότητα», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή