Υπεγράφησαν τα συμβόλαια για γεωτρήσεις στα τεμάχια 6 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ

Υπεγράφησαν τα συμβόλαια για γεωτρήσεις στα τεμάχια 6 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεγράφησαν σήμερα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών Total και Eni τα συμβόλαια για έρευνες και γεωτρήσεις στα τεμάχια 6 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Για το τεμάχιο 6 υπέγραψε τα συμβόλαια η κοινοπραξία Total και Eni και για το τεμάχιο 8 η εταιρεία ΕΝΙ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε και σε σχετική ανάρτηση στο Twitter όπου έγραψε: «Ολοκλήρωση Γ' Γύρου Αδειοδότησης και υπογραφή συμβολαίων με ΕΝΙ και ΤΟΤΑL για κυπριακή ΑΟΖ. Συνεχίζουμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς».

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένοντας προσηλωμένη στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, «συνεχίζει με αμείωτη ένταση να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της για διεξοδική εξερεύνηση και αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της».

Τόνισε ότι η συνεχιζόμενη δέσμευση των εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει παγκόσμια η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρέχει αισιοδοξία για τις προοπτικές που διανοίγονται.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΝΙ για τη Νότια Ευρώπη, Κάρλο Βίτο Ρούσο, δήλωσε ότι «ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι με την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων, κάτι το οποίο θα πράξει η εταιρεία το συντομότερο δυνατό».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γαλλικής εταιρίας η κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑL προγραμματίζει για τις δύο πρώτες βδομάδες του Ιούλη, ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 προκειμένου να διαφανεί αν το αιγυπτιακό κοιτασμα Ζορ εκτείνεται στο τεμάχιο 11.

Το ερευνητικό πρόγραμμα των δυο εταιρειών θα συμπληρώσει μια τρίτη ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 10 το οποίο έχει παραχωρηθεί στην γαλλική TOTAL η οποία στην συνέχεια με άδεια του υπουργικού συμβουλίου παραχώρησε το 50% των δικαιωμάτων στην ιταλική ΕΝΙ. Η δεύτερη γεώτρηση η οποία προγραμματίζει η κοινοπραξία αφορά το τεμάχιο 6, το οποίο παραχωρήθηκε με τον 3ο γύρο αδειοδότησης, γεώτρηση η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2018.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της ΕΝΙ για τη Νότια Ευρώπη μετά την υπογραφή των συμβολαίων δήλωσε ευχαριστημένος που η εταιρεία του είναι παρούσα στην περιοχή, μια εξέλιξη που δίνει την ευκαιρία να πιστοποιήσουμε αν η περιοχή έχει προοπτικές όμως ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή