To προσφυγικό ξανά στην ατζέντα

To προσφυγικό ξανά στην ατζέντα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σχεδόν 270.000 Σύροι στη Γερμανία έχουν το δικαίωμα να φέρουν μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα διαμονής τους, ανέφεραν χθεσινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. Η είδηση αυτή μπορεί να αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από το προσφυγικό μόλις έξι μήνες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία.

Η ταμπλόιντ Bild έκανε λόγο για κρατικό έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι από τους 431.376 πρόσφυγες, που έχουν αιτηθεί άσυλο στη Γερμανία, οι 267.500 δικαιούνται να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, το οποίο έχει υιοθετήσει έντονα αντιμεταναστευτική ρητορική, καθώς η δημοτικότητά του είχε αρχίσει να υποχωρεί αφού το προσφυγικό είχε πλέον υποχωρήσει από τα πρωτοσέλιδα. Ενα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος καταδίκασε τα στοιχεία, κάνοντας λόγο για «δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων που σπαταλούνται από το κράτος πρόνοιας για χάρη τον μεταναστών, ενώ η χώρα οδηγείται προς της καταστροφή».

Ταυτόχρονα, τόσο το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης όσο και το υπουργείο Εσωτερικών έχουν αποφύγει να εκδώσουν ανακοίνωση σχετικά με τα δημοσιεύματα. Το 2016, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να ανακόψει προσωρινά τη διαδικασία επανένωσης για τους πρόσφυγες, οι οποίοι λαμβάνουν «πρόσθετη υποστήριξη και προστασία». Η προστασία αυτή παρέχεται σε πρόσφυγες οι οποίοι δεν εγκαταλείπουν τη χώρα τους επειδή οι ίδιοι καταζητούνται ή κινδυνεύουν προσωπικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σύροι αποτελούν την κυρίαρχη εθνότητα που αναζητεί άσυλο στη Γερμανία. Για την ακρίβεια εξασφαλίζουν «πρόσθετη προστασία» και όχι πλήρη αναγνώριση ως πρόσφυγες, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχουν άδεια παραμονής μόλις για έναν χρόνο, που μπορεί να επιμηκυνθεί.

Αντίθετα, το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ καθώς και το βαυαρικό αδερφό κόμμα της Χριστιανικής Κοινωνικής Ενωσης (CSU) αποφάσισαν να κάνουν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που οι πρόσφυγες αντιμετώπιζαν εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν συρρεύσει στη Γερμανία από το 2015, αν και πρόσφατα οι αφίξεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Στο πλαίσιο αυτό το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), για το οποίο η απόρριψη των προσφύγων αποτελεί βασικό αίτημα, συγκεντρώνει περίπου 7 – 11% της ψήφου, ποσοστό το οποίο υπερβαίνει το όριο εισόδου στη Βουλή κατά 5%. Ο ηγέτης της CSU Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Stern ότι το να αντιμετωπιστεί η AfD είναι ένας από τους βασικούς του στόχους. «Εάν κυβερνήσουμε τη χώρα με λογικό τρόπο και δεν επιδιδόμαστε σε προσωπικές επιθέσεις στην προεκλογική εκστρατεία μπορούμε να μειώσουμε το ποσοστό της AfD κάτω από το 5%», έκρινε ο Ζεεχόφερ.

Ωστόσο, παρότι το κόμμα του έχει ταχθεί υπέρ της Μέρκελ στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ζεεχόφερ επανέλαβε πως επιμένει στο αίτημά του να τεθεί όριο στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που υποδέχεται η Γερμανία, κάτι που η καγκελάριος έχει απορρίψει επανειλημμένως.

Το 2016 έφτασαν στη Γερμανία σχεδόν 280.000 πρόσφυγες, αριθμός ο οποίος αποτελεί σημαντική μείωση έναντι των 900.000 που έφτασαν στη χώρα το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την Bild, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα επίσημα στατιστικά για το 2017. Σύμφωνα με τις Αρχές, όμως, σχεδόν 20.000 παράνομοι μετανάστες έχουν συλληφθεί να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στη χώρα, μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή